Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVITE NA BELI HLEB Ovaj je od crvenog sočiva, a mekan, zdrav i – bez glutena

11.09.2025. 18:47 18:54
Piše:
Izvor:
Ona
hleb
Foto: Pixabay

Navikli smo da od crvenog sočiva kuvamo supu ili čorbu, ali da li ste znali da od njega može da nastane i hleb? I to ne bilo kakav. Mekan, mirisan, zdrav i potpuno drugačiji od svega što ste do sada pekli kod kuće.

Ovo je recept koji kombinuje crveno sočivo sa jednostavnim sastojcima i daje rezultat zbog kog ćete sigurno dobiti pohvale za sto.

Sastojci:

  • 2 šolje crvenog sočiva
  • 1 šolja kiselog mleka
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike sira
  • 10 g praška za pecivo
  • prstohvat soli.

Za mazanje:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka.

Za posipanje:

  • 3 kašike mešanog semena
  • malo svežeg peršuna.

Kako se pravi

Prvo, crveno sočivo prelijte vrućom vodom i ostavite ga da prenoći. Sutradan ga procedite i ubacite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Pasirajte dok ne dobijete glatku, homogenu smesu.

Smesu sipajte u kalup za pečenje (prečnik oko 28 cm) obložen papirom za pečenje. Po vrhu pospite seme i malo sira.

Pecite na 180 stepeni 20-25 minuta.

 

 

Dok je još vruć, premažite ga mešavinom maslinovog ulja, belog luka i peršuna. Sačekajte da se prohladi – tek tada ga secite.

Crveno sočivo za hleb – zašto?

Osim što izgleda fantastično, hleb od crvenog sočiva je prava mala nutritivna bomba. Bogat je proteinima, gluten-free je, a uz to je i zasitan – znači, idealan ako želite zdraviju varijantu hleba, a da pritom ne žrtvujete ukus.

Jednom kad ga probate, teško ćete se vratiti na običan beli hleb.

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa
sočivo

VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa

03.09.2025. 17:10 17:16
ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

16.04.2024. 15:49 15:54
SVI TREBA DA JEDU HLEB OD OVOG BRAŠNA Smanjuje holesterol i kilograme vrlo jednostavno
хлеб

SVI TREBA DA JEDU HLEB OD OVOG BRAŠNA Smanjuje holesterol i kilograme vrlo jednostavno

08.09.2025. 10:48 11:10