VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa
Naučite najjednostavniji način pripreme crvenog sočiva sa aromatičnim povrćem i začinjenim puterom.
Ovaj recept donosi bogat i aromatičan obrok inspirisan indijskom kuhinjom. Sočivo postaje mekano i sočno, dok začinjeni puter dodatno pojačava ukus. Poslužite ga uz nan hleb ili pirinač i uživajte u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g), ispranog i natopljenog 2 sata
- ½ crnog luka
- 2 paradajza
- 2 ljute papričice
- 1 čen belog luka
- 1 kašika rendanog đumbira
- 2 kašike paradajz pirea
- ½ kašičice svakog: kima, korijandera, paprike, soli, kurkume, crnog bibera
- 1 kašičica povrtnog bujona ili 1 kocka bujona
- 3 šolje vrele vode
- 2 kašike putera
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica paprike
- svež korijander za ukrašavanje
- biljno ulje.
Savet
Natapanje sočiva pre kuvanja čini ga mekšim i brže se kuva, dok puter sa začinima dodaje aromatičnu dubinu ukusa.
Priprema
Dobro isperite sočivo. Potopite ga u vodu oko 2 sata.
Pecite crni luk, paradajz i ljute papričice na rešetki šporeta dok ne porumene. Iseckajte ih i izblendirajte u glatku pastu.
Zagrejte tiganj sa malo ulja. Dodajte rendani beli luk i đumbir, kratko propržite. Umešajte paradajz pire i sve začine. Dodajte malo vrele vode i pastu od pečenog povrća, pa umešajte bujon.
Dodajte natopljeno sočivo i 3 šolje vrele vode. Poklopite i krčkajte na srednjoj vatri 30 minuta.
U drugom tiganju istopite puter. Dodajte seckani beli luk, seme kima i papriku. Kuvajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
Prelijte začinjeni puter preko kuvanog sočiva. Ukrasite svežim korijanderom. Poslužite toplo uz naan, pitom ili pirinač.