Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VARIVO OD SOČIVA KOJE MIRIŠE NA INDIJU Uz puter sa začinima dobija se aromatična dubina ukusa

03.09.2025. 17:10 17:16
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo
sočivo
Foto: Pixabay

Naučite najjednostavniji način pripreme crvenog sočiva sa aromatičnim povrćem i začinjenim puterom.

Ovaj recept donosi bogat i aromatičan obrok inspirisan indijskom kuhinjom. Sočivo postaje mekano i sočno, dok začinjeni puter dodatno pojačava ukus. Poslužite ga uz nan hleb ili pirinač i uživajte u svakom zalogaju.

sočivo
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 1 šolja crvenog sočiva (oko 200 g), ispranog i natopljenog 2 sata
  • ½ crnog luka 
  • 2 paradajza
  • 2 ljute papričice
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika rendanog đumbira
  • 2 kašike paradajz pirea
  • ½ kašičice svakog: kima, korijandera, paprike, soli, kurkume, crnog bibera
  • 1 kašičica povrtnog bujona ili 1 kocka bujona
  • 3 šolje vrele vode
  • 2 kašike putera 
  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašičica paprike
  • svež korijander za ukrašavanje
  • biljno ulje.

Savet

Natapanje sočiva pre kuvanja čini ga mekšim i brže se kuva, dok puter sa začinima dodaje aromatičnu dubinu ukusa.

Priprema

Dobro isperite sočivo. Potopite ga u vodu oko 2 sata.

Pecite crni luk, paradajz i ljute papričice na rešetki šporeta dok ne porumene. Iseckajte ih i izblendirajte u glatku pastu.

Zagrejte tiganj sa malo ulja. Dodajte rendani beli luk i đumbir, kratko propržite. Umešajte paradajz pire i sve začine. Dodajte malo vrele vode i pastu od pečenog povrća, pa umešajte bujon.

Dodajte natopljeno sočivo i 3 šolje vrele vode. Poklopite i krčkajte na srednjoj vatri 30 minuta.

U drugom tiganju istopite puter. Dodajte seckani beli luk, seme kima i papriku. Kuvajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.

Prelijte začinjeni puter preko kuvanog sočiva. Ukrasite svežim korijanderom. Poslužite toplo uz naan, pitom ili pirinač.

Izvor:
stvar ukusa.mondo
Piše:
Pošaljite komentar
ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

ORIGINALAN RECEPT ZA SOČIVO iz manastira Hilandar, idealno jelo za dane posta

16.04.2024. 15:49 15:54
Recept dana: Varivo od sočiva

Recept dana: Varivo od sočiva

07.03.2018. 20:19 20:27