Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MEKAN, SOČAN, NEODOLJIV! Napravite ovaj kolač sa jabukama, orasima i suvim voćem SAVRŠEN je uz čaj ili kafu

12.09.2025. 17:35 17:43
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo
да
Foto: youtube prinstcrin/COMPARTIENDO MI COCINA

Isprobajte recept za mekani kolač sa suvim voćem, jabukama i orasima. Sočan, lagan i bez glutena – idealan za doručak ili desert uz čaj i kafu.

Voćni kolači su uvek rado viđeni na stolu, a ovaj recept spaja jednostavne sastojke u desert koji je i ukusan i lagan za pripremu. Jabuke daju sočnost, orasi i suvo voće prijatnu hrskavost, a amarant i pirinčano brašno čine ga hranljivim i bezglutenskim. Najlepše od svega je što se sve lako umuti i brzo peče, pa kolač možete spremiti i usred užurbanog dana.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kolač

Porcije: 8–10 parčića

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: laka

да
Foto: youtube prinstcrin/COMPARTIENDO MI COCINA

Sastojci:

           3 jajeta

           2 jabuke 

           90 g otopljenog putera 

           120 ml mleka

           2 šolje amaranta (oko 85 g)

           50 g oraha

           50 g smeđeg šećera 

           pola kesice praška za pecivo 

           100 g pirinčanog brašna

           40 g sušenih brusnica 

 

Priprema:

Umutite smesu

Umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte otopljen puter i mleko, pa sjedinite.

Dodajte jabuke

Oljuštite i izrendajte jabuke, pa ih umešajte u smesu.

Umešajte suve sastojke

Pomešajte pirinčano brašno, amarant i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i sjedinite.

Dodajte orašaste plodove i suvo voće

Ubacite naseckane orahe i sušene brusnice, pa sve dobro promešajte.

Pripremite kalup

Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Po vrhu poređajte tanke kriške jabuka i pospite još malo suvog voća za dekoraciju.

Završni koraci

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni i ne postane čvrst na dodir. Ostavite kolač da se ohladi, pa po želji pospite prah šećerom.

 

Izvor:
stvar ukusa.mondo
Piše:
Pošaljite komentar