MEKAN, SOČAN, NEODOLJIV! Napravite ovaj kolač sa jabukama, orasima i suvim voćem SAVRŠEN je uz čaj ili kafu
Isprobajte recept za mekani kolač sa suvim voćem, jabukama i orasima. Sočan, lagan i bez glutena – idealan za doručak ili desert uz čaj i kafu.
Voćni kolači su uvek rado viđeni na stolu, a ovaj recept spaja jednostavne sastojke u desert koji je i ukusan i lagan za pripremu. Jabuke daju sočnost, orasi i suvo voće prijatnu hrskavost, a amarant i pirinčano brašno čine ga hranljivim i bezglutenskim. Najlepše od svega je što se sve lako umuti i brzo peče, pa kolač možete spremiti i usred užurbanog dana.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: kolač
Porcije: 8–10 parčića
Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat
Težina: laka
Sastojci:
• 3 jajeta
• 2 jabuke
• 90 g otopljenog putera
• 120 ml mleka
• 2 šolje amaranta (oko 85 g)
• 50 g oraha
• 50 g smeđeg šećera
• pola kesice praška za pecivo
• 100 g pirinčanog brašna
• 40 g sušenih brusnica
Priprema:
Umutite smesu
Umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte otopljen puter i mleko, pa sjedinite.
Dodajte jabuke
Oljuštite i izrendajte jabuke, pa ih umešajte u smesu.
Umešajte suve sastojke
Pomešajte pirinčano brašno, amarant i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i sjedinite.
Dodajte orašaste plodove i suvo voće
Ubacite naseckane orahe i sušene brusnice, pa sve dobro promešajte.
Pripremite kalup
Izlijte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Po vrhu poređajte tanke kriške jabuka i pospite još malo suvog voća za dekoraciju.
Završni koraci
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni i ne postane čvrst na dodir. Ostavite kolač da se ohladi, pa po želji pospite prah šećerom.