POMOĆU OVOG TRIKA TESTO VAM SE NIKADA NEĆE LEPITI ZA TEPSIJU Napravite savršen kolač bez muke
Svi smo to doživeli: ispečete prelep kolač, ponosni na svoje kulinarsko umeće, a onda sledi trenutak istine – vađenje iz kalupa.
Nažalost, taj trenutak se često pretvori u katastrofu, pa savršeni kolač završi u komadićima. Ovo je posebno čest problem kod pečenja u kalupima za kuglof, jer čak i ako ste temeljno namazali svaki milimetar kalupa, često to nije dovoljno i kolač se ipak zalepi.
Srećom, postoji genijalno jednostavno rešenje za ovaj naizgled neizbežan problem, piše The Kitchn, a to je domaća smesa za kalupe. Evo o čemu je reč.
Šta je smesa za kalupe?
To je domaća pasta za odvajanje kolača od kalupa, napravljena od samo tri sastojka: glatkog brašna, biljnog ulja i biljne masti. Smesa se jednostavno četkicom nanese u tankom, ravnomernom sloju na unutrašnjost bilo kog kalupa za pečenje, nakon čega možete normalno nastaviti s pripremom kolača po receptu.
Priprema je izuzetno laka. Potrebno je samo pomešati jednake količine glatkog brašna, biljnog ulja i biljne masti dok ne dobijete glatku pastu. Ovu smesu možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i koristiti po potrebi.
Zašto je ova smesa bolja od drugih metoda?
Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda i tehnika koje obećavaju sprečavanje lepljenja, ova domaća smesa jedina je koja daje dosledno savršene rezultate. Jeftina je, lako se pravi i još lakše koristi. Ono što je najvažnije, za razliku od drugih rešenja, ne ostavlja masne tragove na kolaču niti menja boju njegove površine. Ne oseti se u ukusu gotovog kolača, koji će bez ikakvog otpora iskliznuti čak i iz najstarijeg i najistrošenijeg kalupa u vašoj kuhinji.