SVINJSKA KUGA ILI NEŠTO DRUGO?
PROIZVOĐAČI UPOZORAVAJU Uvoz svinjskog mesa u Srbiju porastao od 300 do 500 odsto
NOVI SAD: Iako su uvedene prve mere zaštite domaćih proizvođača mesa, kao što je preporučena otkupna cena, proizvođači upozoravaju na to da su promene nedovoljne.
Kako bolje zaštiti domaću proizvodnju i kako smanjiti zavisnost od uvoza, koje mere su preduzete i šta građani treba da znaju o kvalitetu i poreklu mesa na našem tržištu?
Uvoz svinjskog mesa porastao je od 300 do 500 odsto, jer Srbija nema dovoljno sopstvenog mesa, kaže Mladen Alfirović iz Udruženja odgajivača svinja Srbije i dodaje da domaća proizvodnja zadovoljava 30-40% .
Ono što je dodatni problem kada su potrošači u pitanju, jeste njihova nedovoljna informisanost o poreklu mesa.
‘Ono što je našoj zemlji do sada nedostajalo jeste puna primena zakona o bezbednosti hrane”, napominje Alfirović.
I dodaje da je ministar Glamočić prepoznao tu problematiku kada je rekao da se takve stvari više ne smeju događati.
RTV