Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) KO PEČE NAJBOLJU RAKIJU? Održani "Dani vesele mašine" na Burduševom brdu NIJANSE ODLUČILE POBEDNIČKU ŠLJIVOVICU

24.09.2025. 10:03 10:30
Izvor:
Dnevnik
ракија
Foto: Udruženje vinogradara i vočara Visovi

U borbi za oporavak vinogradarstva i voćarstva na takozvanoj Telečkoj gredi, Udruženje vinogradara i voćara iz Kljajićeva je i ove godine organizovalo manifestaciju „Dani vesele mašine”, posvećenu voćnoj rakiji.

Tako je Burduševo brdo poviše sela bilo poprište takmičenja za najbolju rakiju pripremljenu tokom same manifestacije, ali i prilika za proglašenje najboljih uzoraka pristiglih po pozivu za 13. „Zlatni destilat rakije šljivovice“.

Sudijska komisija u sastavu Nikica Šajatović, Georgi Lazarov i Stevan Budai imala je, ni malo jednostavan, zadatak da izabere najbolje pečenu rakiju u bakarnim kazanima na samoj manifestaciji. Tek, nijanse su odlučivale, a titulu su poneli otac i sin, Marko i Čedomir Gvojić iz Kljajićeva. Miloš Katić i Miroslav Šarčanski iz Lenija su bili drugoplasirani, dok su treće mesto zauzeli Veljko Jaković i Bato Milošević iz Crvenke. 

ракија
Foto: Udruženje vinogradara i voćara Visovi

Organizatori su saopštili da je ovogodišnji izbor najboljih uzoraka prijavljenih za 13. Zlatni destilat rakije šljivovice, kojih je bilo ukupno 79, bio podeljen u dve kategorije. Najkvalitetniju bezbojnu (belu) rakiju, po oceni stručnjaka, ove sezone je pripremio Milan Milanković iz Sombora. 

Nešto slabije ocene dobile su rakije Vladimira Kesegića (Sombor) i Lilie Endre iz Svetozara Miletića. Najbolji kvalitet u kategoriji obojenih (žuta) rakija dobio je Vladimir Kesegić iza kojeg  su ostali Mirko Mari iz Crvenke i Ivan Marijanović iz Bačkog Monoštora. Priznanje za najbolju rakiju iz Kljajićeva ove godine je zaslužio Dejan Trifunović.

ракија
Foto: Udruženje vinogradara i voćara Visovi

- Definitivno je da ova jedinstvena manifestacija u Vojvodini i Srbiji, neobična po obimu i sadržaju, ima utočište i svoje mesto. Dovoljan dokaz je samo trajanje, ali i entuzijazam članova udruženja, odnosno ljudi dobre volje koji prepoznaju i poštuju rad i zalaganje - rekao je Branko Šoštarić, predsednik Udruženja „Visovi” iz Kljajićeva

On nije propustio priliku da naglasi da je udruženje kojem je na čelu imalo nesebičnu pomoć u organizaciji „Dana vesele mašine“ u članicama lokalnog udruženja „Rubac“, kuvara iz Sente, Stevana Vorgića i Rudike Racsabo, koji su za goste i učesnike priredili tradicionalnu ovčetinu sa kupusom, te muzičara iz Nakova koje je predvodio Petar Kovačević. 

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar