(FOTO) KO PEČE NAJBOLJU RAKIJU? Održani "Dani vesele mašine" na Burduševom brdu NIJANSE ODLUČILE POBEDNIČKU ŠLJIVOVICU
U borbi za oporavak vinogradarstva i voćarstva na takozvanoj Telečkoj gredi, Udruženje vinogradara i voćara iz Kljajićeva je i ove godine organizovalo manifestaciju „Dani vesele mašine”, posvećenu voćnoj rakiji.
Tako je Burduševo brdo poviše sela bilo poprište takmičenja za najbolju rakiju pripremljenu tokom same manifestacije, ali i prilika za proglašenje najboljih uzoraka pristiglih po pozivu za 13. „Zlatni destilat rakije šljivovice“.
Sudijska komisija u sastavu Nikica Šajatović, Georgi Lazarov i Stevan Budai imala je, ni malo jednostavan, zadatak da izabere najbolje pečenu rakiju u bakarnim kazanima na samoj manifestaciji. Tek, nijanse su odlučivale, a titulu su poneli otac i sin, Marko i Čedomir Gvojić iz Kljajićeva. Miloš Katić i Miroslav Šarčanski iz Lenija su bili drugoplasirani, dok su treće mesto zauzeli Veljko Jaković i Bato Milošević iz Crvenke.
Organizatori su saopštili da je ovogodišnji izbor najboljih uzoraka prijavljenih za 13. Zlatni destilat rakije šljivovice, kojih je bilo ukupno 79, bio podeljen u dve kategorije. Najkvalitetniju bezbojnu (belu) rakiju, po oceni stručnjaka, ove sezone je pripremio Milan Milanković iz Sombora.
Nešto slabije ocene dobile su rakije Vladimira Kesegića (Sombor) i Lilie Endre iz Svetozara Miletića. Najbolji kvalitet u kategoriji obojenih (žuta) rakija dobio je Vladimir Kesegić iza kojeg su ostali Mirko Mari iz Crvenke i Ivan Marijanović iz Bačkog Monoštora. Priznanje za najbolju rakiju iz Kljajićeva ove godine je zaslužio Dejan Trifunović.
- Definitivno je da ova jedinstvena manifestacija u Vojvodini i Srbiji, neobična po obimu i sadržaju, ima utočište i svoje mesto. Dovoljan dokaz je samo trajanje, ali i entuzijazam članova udruženja, odnosno ljudi dobre volje koji prepoznaju i poštuju rad i zalaganje - rekao je Branko Šoštarić, predsednik Udruženja „Visovi” iz Kljajićeva
On nije propustio priliku da naglasi da je udruženje kojem je na čelu imalo nesebičnu pomoć u organizaciji „Dana vesele mašine“ u članicama lokalnog udruženja „Rubac“, kuvara iz Sente, Stevana Vorgića i Rudike Racsabo, koji su za goste i učesnike priredili tradicionalnu ovčetinu sa kupusom, te muzičara iz Nakova koje je predvodio Petar Kovačević.