Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ORZO U PARADAJZ SOSU Ručak za pola sata koji će vas osvojiti

25.09.2025. 17:51 18:01
Piše:
Izvor:
Dnevnik
орзо
Foto: pexels/Ilustracija

Ukoliko tražite ideju za brz, ukusan i zasitan ručak, orzo u paradajz sosu je pravi izbor.

Ovo jelo na prvi pogled izgleda jednostavno, ali savršeno spaja mediteranske ukuse i praktičnost – sprema se za svega pola sata, a potrebno vam je nekoliko osnovnih namirnica.

Orzo testenina, koja izgledom podseća na zrno pirinča, izuzetno je zahvalna za pripremu jer brzo omekšava i odlično upija ukuse sosa. Uz bogat sos od paradajza i miris bosiljka dobijate jelo koje će voleti i najizbirljiviji članovi porodice.

Sastojci:

250 g orzo testenine

2–3 kašike maslinovog ulja

1 manja glavica crnog luka

2 čena belog luka

400 g pasiranog paradajza (ili paradajza iz konzerve)

1 kašičica šećera (za balans kiseline)

svež ili sušen bosiljak

so i biber po ukusu

parmezan ili sir po želji za posipanje

Priprema:

U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite sitno seckani crni i beli luk.

Dodajte pasirani paradajz, kašičicu šećera, so i biber. Ostavite da se sos lagano krčka 10–15 minuta.

U međuvremenu, skuvajte orzo u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja (obično 8–10 minuta).

Kada je orzo gotov, procedite ga i dodajte u sos. Umešajte sve zajedno i ostavite još par minuta da se ukusi prožmu.

Na kraju dodajte svež bosiljak i pospite parmezanom.

Savet više

Ovo jelo možete obogatiti i tikvicom ili paprikom isečenom na kockice koje se kratko dinstaju sa lukom, ili dodati masline za još izraženiji mediteranski šmek. Ako želite proteinskiji obrok, uz sos dodajte i malo tunjevine ili pečene piletine.

Brzo, jednostavno i aromatično – orzo u paradajz sosu je ručak koji će vas spasiti kada nemate puno vremena, a želite da pojedete nešto toplo i ukusno.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
(FOTO) NAPRAVILI PILAV ZA GINISA Jelo ga je preko 16.000 ljudi
пилав

(FOTO) NAPRAVILI PILAV ZA GINISA Jelo ga je preko 16.000 ljudi

17.09.2025. 18:50 18:59