Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PANČEVAC MILAN MARJANOVIĆ GAJI ZLATNE VREDNE BOBICE Berbu se pincetom, a zarada se meri hiljadama evra!

27.09.2025. 19:46 19:52
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ Pančevac
2
Foto: Freepik

Milan Marjanović iz Pančeva pre četiri godine odlučio je da se posveti nesvakidašnjem poslu – zasadio je 1.600 sadnica crnih godži bobica.

Danas u svom stakleniku, jednom od najvećih na Balkanu, bere pun rod ove biljke koja važi za jednu od najzdravijih na svetu.

„Tražio sam najzdraviju biljku“

„Želeo sam da uzgajam nešto što je bez konkurencije u pogledu zdravlja. Crni godži je prepun antioksidanata i antocijanina koji jačaju organizam. To je celokupna namirnica koju svako može unositi svakodnevno“, objašnjava Marjanović.

Bobice su, kaže on, veoma otporne i ne traže mnogo – dovoljno je orezivanje dva puta godišnje i sistem za automatsko navodnjavanje. Ipak, jedan detalj pravi najveći izazov: branje. „Svaka bobica mora da se bere pincetom“, kaže on kroz osmeh.

Visoka cena i velika potražnja

Crne godži bobice najčešće završavaju u soku, tinkturama i medu obogaćenom ovim plodovima. Nakon berbe, odmah se zamrzavaju ili suše posebnom tehnologijom smrzavanja pod vakuumom, kako bi se sačuvale sve bioaktivne materije.

„Najzdravije je da se konzumiraju sveže, ali i med sa godžijem se pokazao kao vrhunska kombinacija. Med već ima svoju vrednost, a ove bobice ga samo dodatno obogaćuju“, objašnjava tehnolog Nenad Mićanović.

Organska proizvodnja, evropsko tržište

Agronom Jasmina Volođa dodaje da je biljka vrlo otporna:

„Nije teška za gajenje, samo je važno pratiti je tokom godine. U četvrtoj godini daje do kilogram i po po biljci, i sve je organska proizvodnja, što je posebno traženo na tržištu.“

Ovogodišnji prinos iznosio je oko 1.800 kilograma. Sav rod Marjanović je prodao – najviše u Srbiji, ali i u Švajcarskoj i Austriji. Maloprodajna cena kreće se oko 250 evra po kilogramu, dok u veleprodaji dostiže 160 evra.

Iako ne planira sam da širi proizvodnju, želi da u saradnji sa drugim proizvođačima usavrši posao koji, kako kaže, „može biti vrlo isplativ i zdravstveno koristan“.

Dnevnik/ Pančevac

Izvor:
Dnevnik/ Pančevac
Piše:
Pošaljite komentar