Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MALO KO ZNA OVAJ TRIK ZA PODVARAK Zbog jedne namirnice ispadne NAJBOLJI na svetu!

02.10.2025. 18:38 18:44
Piše:
Izvor:
Krstarica
podvarak
Foto: Pexels

Podvarak je jedno od onih jela koje uvek podseća na zimu i toplinu doma, idealno za porodični nedeljni ručak.

Sočan kiseli kupus, pažljivo ukrčkan i zapečen sa svinjskim mesom i suvom slaninom, uz dodatak začina, čini ovo jelo ne samo ukusnim, već i energičnim saveznikom za hladne dane. Njegova bogata aroma i izdašnost čine ga sjajnim izborom i za svečane prilike, poput prazničnog ručka ili raskošne večere.

Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Podvarak pruža bezbroj mogućnosti – možete ga pripremiti sa različitim vrstama mesa ili čak u vegetarijanskoj verziji, od kiselog ili svežeg kupusa, sa dodatkom paradajz pirea, ajvara ili bez njih. Danas vam donosimo recept koji sakuplja sve najbolje osobine ovog tradicionalnog jela, a koji smo pronašli na sajtu Punkufer.hr.

Isprobajte ga i prepustite se njegovim ukusima – nećete se pokajati!

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 500 g svinjetine, srednje masne
  • 250 g suve slanine
  • 4 ljubičasta luka
  • 1 praziluk
  • 2 kašika slatke aleve paprike
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašika ajvara
  • 2 lovorova lista
  • suncokretovo ulje
  • so, po ukusu
  • sveže mleveni biber, po ukusu.

Priprema

Isecite luk i praziluk, pa ih podelite na dva dela i ubacite u dve šerpe u koje ćete dodati malo ulja.

U jednoj šerpi na luku ispržite svinjsko meso (isečeno na kocke ili šnicle) i slaninu isečenu na režnjeve, a u drugoj šerpi dinstajte narendani ili sitno iseckani kiseli kupus, koji ste pre toga oprali i dobro ocedili.

Nakon što ga prodinstate desetak minuta, dolijte pola čaše vode i dinstajte ga još oko pola sata, pa umešajte ajvar i začine.

Pomešajte dinstani kupus sa prženim mesom i prebacite u pleh za pečenje ili u pekač. Pecite podvarak 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Poslužite topao i uživajte!

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
EVO KAKO PRAVI MAJSTORI SPREMAJU KAFANSKI PODVARAK Kombinacija sa ovim hlebom biće pun pogodak
Youtube prinstcrin/NOVA S

EVO KAKO PRAVI MAJSTORI SPREMAJU KAFANSKI PODVARAK Kombinacija sa ovim hlebom biće pun pogodak

07.02.2025. 17:51 17:58
KISELI KUPUS NA VOJVOĐANSKI NAČIN Nije ni sarma ni podvarak, a prste da poližeš
купус

KISELI KUPUS NA VOJVOĐANSKI NAČIN Nije ni sarma ni podvarak, a prste da poližeš

20.12.2024. 14:36 14:49
NEMA PRETAKANJA, NEMA KVARENJA Ovaj trik će vam sačuvati kiseli kupus i tokom najtoplijih zima
kupus

NEMA PRETAKANJA, NEMA KVARENJA Ovaj trik će vam sačuvati kiseli kupus i tokom najtoplijih zima

27.02.2025. 10:38 10:51