Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HLEB NIKAD DOSTUPNIJI Vekna polubelog prodaje se za 45 dinara CENE SE STABILIZOVALE, ČAK KRENULE NANIŽE

03.10.2025. 09:15 12:31
Piše:
Izvor:
Dnevnik
хлеб
Foto: Dnevnik

Zbog ograničenih trgovačkih marži, niže su i cene hleba.

Sada se vekna polubelog hleba od 500 grama u merketima pojedinih velikih trgovinskih lanaca može kupiti i za 45 dinara. 

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je za Dnevnik da su se cene hleba stabilizovale i da se vekne hleba od različitih vrsta brašna sa dodacima više ne prodaju, kao što je bilo pre godinu dve, i za preko 200 dinara. Koštanje tog hleba, kazao je, sada je daleko primerenije i retko prelazi 200 dinara.

хлеб
Foto: Dnevnik

2 miliona belih vekni od 500 grama proda se dnevno

- Rezani i specijalne vrste hleba značajno su niže u velikim trgovačkim lancima, ne samo zbog nižih trgovačkih marži, već i zbog drugačijeg načina ishrane stanovništva, gde se osnovna životna namirnica manje koristi - naveo je Pralica. - Hleb ne jedemo kao nekada. Sada nam treba dnevno bele vekne od 500 grama najviše dva miliona komada i zato je cena vekne niža i prodaje i za 45 dinara jer potražnja diktira cenu osnovne životne namirnice. To koštanje pekari koriste i da privuku mušterije da uz hleb kupe i drugi skuplji pekarski proizvod - kazao je Pralica.

I narodni hleb povoljniji

U nekim pekarama u Novom Sadu hleb „sava” prodaje se i dalje za 59 dinara, iako bi mogao da košta i skuplje. Što takođe pokazuje da se cene prilagođavaju potrebama kupaca.

Naime, po Uredbi o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500ˮ takozvani narodni hleb može da košta i tri dinara više to jest 62 dinara.

Istovremeno, ističe da ta niža cena hleba nije zbog jeftine sirovine - pšenice, jer iako je cena žitarice niska, ona nije jedini trošak pekarima. U troškove proizvodnje ulaze i energenti i radna snaga, koji u najvećoj meri određuju koštanje hleba. - Plata pekara sada se kreće od 180.000 do 220.000 dinara, pekari za burek primaju od 150.000 do 250.000 dinara, dok prodavačice u pekrama neće više da rade ispod 90.000 dinara mesečno - naveo je Pralica.

Pralica je pod-vukao da je domaće tržište dobro snabdeveno i pšenicom i bršanom i da nema razloga da se nešto menja na tržištu. Ponuda je raznovrsna i potrošači imaju mogućnosti da kupuju hleb po izboru i dubini džepa.

хлеб
Foto: Dnevnik

Niža cena hleba nije zbog jeftine sirovine – pšenice, jer iako je cena žitarice niska, ona nije jedini trošak pekarima (predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica)

Cene su zaista šarenolike. beli i polubeli hleb od 450 i 500 grama prodaje se i za 45 dinara, ali od radnje do radnje i od pekare do pekare ima ga i za 90 i 100 dinara i za 110 dinara. Ponuda rezanog hleba i specijalnih vrsta hleba sa dodacima je raznovrsna, kao i što su i cene različite. Rezani hleb može da se kupi i za stotinu dinara, ali i za više para, kao i, recimo, hleb sa semenkama za svega 120 dinara ili za oko 180 dinara.

Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar