OVA SALATA JE BILA HIT U SOVJETSKOM SAVEZU I danas je omiljena VINEGRET – kraljica ruske praznične trpeze
Ruska salata od cvekle, poznata i pod nazivom Vinegret, popularno je jelo koje se često poslužuje tokom praznika i u posebnim prilikama.
Ova živopisna i osvežavajuća salata kombinacija je kuvanog povrća s kiselim dodacima, stvarajući savršen balans ukusa.
Iako naziv "Vinegret" potiče od francuske reči "vinaigrette", koja označava preliv od sirćeta i ulja, ova salata je duboko ukorenjena u ruskoj i istočnoevropskoj kuhinji. Smatra se da je postala popularna u 19. veku, a s vremenom je postala nezaobilazan deo svečanih trpeza, posebno tokom zimskih meseci. Svaka porodica često ima svoju verziju recepta, s malim varijacijama u sastojcima poput dodavanja graška, pasulja ili čak haringe.
Veruje se da je jelo dobilo ime kada je jedan francuski kuvar na dvoru cara Aleksandra I video kako lokalni kuvari prelivaju salatu sirćetom i upitao "Vinaigre?", misleći na francuski naziv za sirće. Ruski kuvari, ne razumevajući pitanje, pomislili su da je to naziv jela, i tako je ostalo. Danas je Vinegret simbol domaće, utešne hrane i slavlja.
Recept za Vinegret
Ukupno vreme pripreme je oko 80 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan je za otprilike 6 porcija.
Sastojci
cvekla
krompir
šargarepa (mrkva)
kiseli kupus
kiseli krastavci
ljutika (ili manji luk)
so i biber po ukusu
ulje
sirće (ocat)
Priprema
Cveklu skuvajte u ključaloj vodi ili je ispecite u rerni dok ne omekša.
U drugi lonac stavite krompir i šargarepu, prelijte hladnom vodom i kuvajte otprilike 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Ohladite sve povrće, a zatim ga ogulite. Kuvanu cveklu, šargarepu i krompir naseckajte na sitne kockice približno iste veličine.
Sitno naseckajte i kisele krastavce te ljutiku.
Kiseli kupus dobro ocedite i takođe ga naseckajte ako je potrebno.
U velikoj činiji pomešajte sve naseckano povrće, uključujući kiseli kupus i kisele krastavce.
Začinite po ukusu solju i biberom, dodajte ulje i sirće te sve dobro promešajte kako bi se sastojci i ukusi sjedinili.
Salatu je najbolje poslužiti ohlađenu. Čuvajte je u frižideru u zatvorenoj posudi, gde može stajati do tri dana.