Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA SALATA JE BILA HIT U SOVJETSKOM SAVEZU I danas je omiljena VINEGRET – kraljica ruske praznične trpeze

09.10.2025. 20:13 20:28
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
салата
Foto: freepik ilustarcija

Ruska salata od cvekle, poznata i pod nazivom Vinegret, popularno je jelo koje se često poslužuje tokom praznika i u posebnim prilikama.

Ova živopisna i osvežavajuća salata kombinacija je kuvanog povrća s kiselim dodacima, stvarajući savršen balans ukusa.

Iako naziv "Vinegret" potiče od francuske reči "vinaigrette", koja označava preliv od sirćeta i ulja, ova salata je duboko ukorenjena u ruskoj i istočnoevropskoj kuhinji. Smatra se da je postala popularna u 19. veku, a s vremenom je postala nezaobilazan deo svečanih trpeza, posebno tokom zimskih meseci. Svaka porodica često ima svoju verziju recepta, s malim varijacijama u sastojcima poput dodavanja graška, pasulja ili čak haringe.

Veruje se da je jelo dobilo ime kada je jedan francuski kuvar na dvoru cara Aleksandra I video kako lokalni kuvari prelivaju salatu sirćetom i upitao "Vinaigre?", misleći na francuski naziv za sirće. Ruski kuvari, ne razumevajući pitanje, pomislili su da je to naziv jela, i tako je ostalo. Danas je Vinegret simbol domaće, utešne hrane i slavlja.

Recept za Vinegret
 

Ukupno vreme pripreme je oko 80 minuta. Recept je jednostavan za pripremu i dovoljan je za otprilike 6 porcija.

Sastojci
 

cvekla

krompir

šargarepa (mrkva)

kiseli kupus

kiseli krastavci

ljutika (ili manji luk)

so i biber po ukusu

ulje

sirće (ocat)

Priprema
Cveklu skuvajte u ključaloj vodi ili je ispecite u rerni dok ne omekša.

U drugi lonac stavite krompir i šargarepu, prelijte hladnom vodom i kuvajte otprilike 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.

Ohladite sve povrće, a zatim ga ogulite. Kuvanu cveklu, šargarepu i krompir naseckajte na sitne kockice približno iste veličine.

Sitno naseckajte i kisele krastavce te ljutiku.

Kiseli kupus dobro ocedite i takođe ga naseckajte ako je potrebno.

U velikoj činiji pomešajte sve naseckano povrće, uključujući kiseli kupus i kisele krastavce.

Začinite po ukusu solju i biberom, dodajte ulje i sirće te sve dobro promešajte kako bi se sastojci i ukusi sjedinili.

Salatu je najbolje poslužiti ohlađenu. Čuvajte je u frižideru u zatvorenoj posudi, gde može stajati do tri dana.

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) AROMATIČNA LJUTA SALATA OD ŠARGAREPE ZA SVE LJUBITELJE ZIMNICE Ide i uz pečenje i uz kuvana jela, a pravi se najlakše i najbrže od sve zimnice
salata

(VIDEO) AROMATIČNA LJUTA SALATA OD ŠARGAREPE ZA SVE LJUBITELJE ZIMNICE Ide i uz pečenje i uz kuvana jela, a pravi se najlakše i najbrže od sve zimnice

10.09.2025. 13:46 13:56
MOŽE I U TANJIR I U SENDVIČ Pileća salata sa grožđem pravi je balans između slanog i slatkog, kremastog i hrskavog
salata

MOŽE I U TANJIR I U SENDVIČ Pileća salata sa grožđem pravi je balans između slanog i slatkog, kremastog i hrskavog

17.08.2025. 11:34 11:42