TAJNA ZDRAVIJE KAFE: Tri jednostavna dodatka koji smanjuju šećer u krvi i podižu energiju
Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez šoljice kafe, ali ovaj omiljeni napitak nije najbolji izbor na prazan želudac.
Ipak, dodavanjem nekoliko jednostavnih sastojaka možete pretvoriti kafu u saveznika zdravlja i stabilne energije.
Gastroenterolog Saura Seti otkriva da jedan od najboljih načina da poboljšate svoju jutarnju kafu jeste – dodavanje prstohvata cimeta.
„Cimet pomaže u sprečavanju naglog porasta šećera u krvi i bogat je antioksidansima“, ističe Seti.
Prema podacima Healthline-a, brojne studije potvrđuju da cimet može sniziti nivo glukoze u krvi, holesterola i triglicerida, posebno kod osoba sa dijabetesom.
Za najbolji efekat preporučuje se cejlonski cimet, koji je prirodniji i bezbedniji od češćeg, kasijskog (kineskog) tipa.
Dodajte MCT ulje – podrška mozgu i energiji
Drugi sastojak koji Seti preporučuje jeste MCT ulje, dobijeno iz kokosa. Ove „srednjelančane“ masti se brzo razlažu u jetri i služe kao trenutni izvor energije, ali i kao podrška funkciji mozga.
MCT ulje podstiče stvaranje ketona, koji mozgu obezbeđuju alternativno gorivo, pa pomažu u boljoj koncentraciji i održavanju stabilnog nivoa šećera.
Prstohvat kakaoa – hrana za dobre bakterije u crevima
Treći savet je dodavanje kakao praha. Bogat je polifenolima, koji u kombinaciji s kafom pomaže rast korisnih crevnih bakterija kao što su laktobacili i bifidobakterije.
Tako jedna šoljica kafe može postati ne samo ukusnija, već i pravi mali ritual za zdravlje i vitalnost.
☕ Dakle:
Dodajte u kafu:
Prstohvat cejlonskog cimeta
Kašičicu MCT ulja
Malo kakao praha
I dobićete napitak koji smanjuje nagli skok šećera, podržava mozak i poboljšava varenje – a uz to i dalje uživate u svom jutarnjem ritualu.