Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RECEPT DANA

KAKO DA ISPEČETE KESTENJE U RERNI: Birajte samo ovakve plodove i uživanje će biti POTPUNO

11.10.2025. 19:07 19:37
Piše:
Izvor:
Dnevnik, 24sata
kesten
Foto: Pixabay

Kesteni vrući, vrući... S nestrpljenjem smo dočekali sezonu omiljenih šumskih plodova – kestena! Sezona se polako zahuktava, a ovim povodom pripremili smo kratak vodič za pečenje kestenja u rerni.

Ako i vi volite pečeno kestenje, obradovaće vas vest da možete da ih ispečete kod kuće, kao i da vam za to nije potrebno neko kulinarsko umeće. Potrebni su samo kvalitetni plodovi, nož, pleh i rerna (i malo dobre volje).

Najvažnije je odabrati vrhunske plodove. Pri kupovini ili ako ih skupljate, obratite pažnju na izgled ljuske – kesteni treba da budu glatki i tvrdi, sjajne smeđe boje. Izaberite one koji su teži i bez praznina između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su krupni i mesnati kestenovi.

Kako pripremiti kestenje za pečenje

Dobra priprema je ključ uspeha. Prvo operite kestenje, zatim ih osušite i stavite na dasku za sečenje. U svakom kestenu napravite rez na ljusci – tako će para moći da izađe tokom pečenja. Vrlo oštrim nožem ili skalpelom, sa donje, deblje strane kestena, napravite rez dubok oko 3 mm, u obliku krsta ili polukruga. Ako želite da pojednostavite pripremu, možete da napravite jednu dužu liniju po površini kestena nazubljenim nožem za hleb. Ako ne napravite otvor, kao kod pečenog krompira, kesten može eksplodirati. Pored toga, veći rez olakšava ljuštenje.

Izbegavajte naborane plodove i one s rupicama – to je znak da su ih napali crvići. Takođe izbegavajte kestene pakovane u zatvorenim plastičnim kesama. 

Kestenje koje je hermetički zatvoreno brzo se ubuđa, pa je bolje odabrati one koji se prodaju u mrežastim ili papirnim kesama, ili bar u plastičnim kesama s otvorima za ventilaciju.

Kestenje treba skuvati ubrzo nakon kupovine jer se brzo kvare. Skuvane je najbolje odmah pojesti, ali ako treba, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do sledećeg dana. Zatim ih podgrejte u tiganju na srednje niskoj temperaturi, uz malo putera da se ne osuše. 

Imajte na umu da skuvane i oguljene kestene možete i zamrznuti.

Pečenje je jednostavno. Pripremljene kestene rasporedite na pleh, blago ih pokvasite vodom i pecite oko 20 minuta na 200 °C. Spremni su kad se ljuska raspukne i kad se kuhinjom raširi neodoljiv jesenji miris. Krupnijim kestenima biće potrebno 20–25 minuta, a manjim 10–15. Ako posle vađenja iz rerne primetite da nisu dovoljno pečeni, vratite ih još nekoliko minuta, ali pazite da se ne prepeku.

Izvor:
Dnevnik, 24sata
Piše:
Pošaljite komentar