PRVO VISOKOOLEINSKO ULJE IZ SRBIJE:
(VIDEO) ZLATNE KAPI IZ SRCA BAČKE OSVAJAJU SRBIJU! U ovom vojvođanskom mestu već dve decenije nastaje ulje vrhunskog kvaliteta
Već dvadeset godina Kristina Kozomora iz Odžaka bavi se proizvodnjom hladno ceđenog ulja, nerafinisane namirnice vrhunskog kvaliteta.
Njen brend „Bački dukat” prepoznatljiv je po tome što se pravi od specijalne sorte suncokreta – visokooleinskog suncokreta, po čemu je ova proizvodnja jedinstvena u Srbiji.
Suncokret se ne otkupljuje već kupuje od zemljoradničkih zadruga iz okoline, koje ga proizvode na velikim površinama
Nedavno je firma „Bački dukat” prvi put dobila podsticaje Republike Srbije za implementaciju ISO standarda 22000:2022, kao i novac od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za izradu etiketa i nabavku dodatne opreme. Prema rečima Kristine Kozomore za Dnevnik, suncokret ne otkupljuje već ga kupuje od zemljoradničkih zadruga iz okoline, koje ga proizvode na velikim površinama.
- U proizvodnji ove vrste ulja veoma je važno da rod bude ujednačen i to je, ujedno, i najzahtevniji deo u proizvodnji. Mi ulje cedimo iz semena suncokreta sa ljuskom, kako bi se sačuvao kvalitet i puna aroma uljarice - objašnjava Kozomora.
- Visokooleinski tip suncokreta sadrži više od 80 odsto oleinske kiseline, zahvaljujući kojoj je ulje postojano na visokim temperaturama, pogodno za kuvanje i prženje, ima duži rok trajanja i prijatniji ukus. To predstavlja prednost za proizvođače, a potrošačima donosi zdraviju namirnicu. Ovo ulje ne utiče na nivo „lošeg” holesterola, već povećava onaj „dobri”, neophodan ljudskom organizmu.
„Bački dukat” prvi put je dobio podsticaje Republike Srbije za implementaciju ISO standarda 22000:2022, kao i novac od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za izradu etiketa i nabavku dodatne opreme
Visokooleinski suncokret je kvalitetniji, ali i nešto skuplji od niskooleinskog, koji industrija koristi za rafinisana ulja. Seje se izolovano od drugih biljnih vrsta, kako bi se tokom oprašivanja očuvao visok procenat oleinske kiseline.
- Kako rod suncokreta ne može svake godine biti istog kvaliteta, za „Bački dukat” je veoma značajan dobavljač, čiji prinos mora da je stabilan i ujednačen, jer mi ne radimo doradu - dodaje Kozomora.
Litar oko 500 dinara
- Malo ljudi zna šta je visokooleinsko suncokretovo ulje i po čemu se razlikuje od običnog hladno presovanog suncokretovog ulja, ali bez obzira na to, imamo svoje tržište – ističe Kristina Kozomora. – Naši proizvodi se prodaju u manjim radnjama, velikim trgovinskim lancima i putem onlajn dostave. Plan nam je da što više potrošača čuje za visokooleinsko ulje jer do sada smo tržište gradili „od usta do usta”, bez marketinga, što je sporo i zahtevno. Želeli bi da se zdrave masti što više koriste u ishrani jer sa većom potrošnjom smanjila bi se i cena koštanja namirnice, od oko 500 dinara litar.
Pre mesec dana firma je kupila visokooleinski suncokret, iz kojeg će se, nakon ceđenja, dobiti visokooleinsko ulje.
- Po obimu proizvodnje nešto smo veći od klasične male porodične firme, ali još ne spadamo u uljare srednje veličine - kaže Kozomora.
Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.