U FUTOGU ODRŽANA TRADICIONALNA "KUPUSIJADA" Lekovita glavica, a ukusna poslastica
Futoška kupusijada održana je juče u Ulici Cara Lazara, i ove godine okupila je veliki broj proizvođača, ugostitelja i posetilaca iz cele Vojvodine.
Domaći kupus, kao zaštitni znak ovog mesta, bio je u središtu pažnje tokom dvodnevnog programa.
Organizatori navode da je cilj manifestacije promocija futoškog kupusa, koji ima status proizvoda s geografskim poreklom i prepoznat je po kvalitetu i tradiciji uzgoja. Posetioci su imali priliku da probaju razna jela od kupusa, ali i druge domaće specijalitete, kao i da obiđu štandove sa rukotvorinama i proizvodima lokalnih poljoprivrednika.
– Kupus je simbol Futoga i ponos svakog domaćinstva koje ga uzgaja – kaže Milan Vuković, proizvođač iz Futoga koji se već dvadeset godina bavi ovim poslom. – Ove godine rod je bio solidan, iako su vremenski uslovi bili promenljivi. Kupusijada je prilika da pokažemo šta radimo i da se ljudi podsete zašto je futoški kupus poseban.
Tokom manifestacije održano je i tradicionalno takmičenje u pripremi jela od kupusa, a stručni žiri je ocenjivao ukus, izgled i način posluživanja. Posebno interesovanje izazvalo je nadmetanje u pravljenju najukusnijeg kiselog kupusa, gde su učestvovali proizvođači iz Futoga, Begeča, Rumenke i Bačke Palanke.
– Ovo nije samo takmičenje, već i druženje – kaže Dragica Kovačević, članica Udruženja žena „Futoška ruža“. – Mnogo mladih dolazi da vidi kako se nekad spremala hrana i to nam je drago. Tradicija se tako čuva.
Pored kulinarskog dela, Kupusijada je imala i kulturno-zabavni program u kojem su nastupili tamburaški orkestri, folklorne grupe i učenici lokalnih škola. Prema procenama organizatora, manifestaciju je posetilo više od deset hiljada ljudi, a podršku su pružili Grad Novi Sad i Turistička organizacija Vojvodine.
B. Guran