Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA FARMA U FEKETIĆU JE PRAVO ČUDO, IZNENADIĆETE SE OD MLEKA KOJE ŽIVOTINJE JOŽEF PRAVI ODLIČNU MOCARELU Biznis je dobar, ali treba biti strpljiv

03.11.2025. 08:09 09:04
Piše:
Izvor:
Dnevnik
ко
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Jedinstvena farma autohtonih rasa životinja nalazi se u Feketiću na području opštine Mali Iđoš, u gazdinstvu Jožefa Koriža Tise.

Domaćeg bivola, balkanskog magarca i svinje - manglulice i moravke Jožef Koriž Tisa uvezao je pre deset godina iz Nacionalnog parka Hortobađ, najveće pustare u Mađarskoj i najpoznatije u Evropi, zaštićene kao svetska kulturna baština. 

16 posto mlečne masti nalazi se u mleku ženke bivola-krave od kojeg se pravi mocarela

Koriž Tisa za Dnevnik ističe da je za uvoz autohtonih rasa koje predstavljaju banku gena u Srbiji dobio dozvolu od Ministarstva poljoprivrede u nameri da se retke vrste uvećaju na ovdašnjem području, tove i meso prerađuje. Ali i posle deset godina bavljenja stočarstvom može da kaže da vlada slabo interesovanje za uzgoj i tov među poljoprivrednicima i uopšte kod mladih željnih da se oprobaju u novim poljoprivrednim poslovima, mada Ministarstvo poljoprivrede daje podsticaje po grlu i za autohtone rase životinja. Za domaćeg bivola po grlu dobija se 30.000 dinara, balkanskog magarca 10.000 dinara, a za mangulice i moravke po 12.000 dinara, odnosno 4.000 dinara do sedam meseci starosti.

bi
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

- Biznis je dobar i trud se isplati, ali treba biti strpljiv i imati ulog dok posao ne krene jer nijedan dobar posao ne donosi odmah novac i povraćaj uloženih para - kazao je Koriž Tisa.

Biznis je dobar i trud se isplati, ali treba biti strpljiv i imati ulog dok posao ne krene 
(Jožef Koriž Tisa)

Razlog zašto ne vlada veće interesovanje za uzgoj i preradu mesa smatra da verovatno potiče od toga što kod autohtone rase tov traje duže. Da bi domaći bivol dostigao težinu od 400 do 500 kilograma treba ga hraniti četiri do pet godine, a moravke i mangulice između dve i tri godine da bi težile oko 150 do 200 kilograma. Treba im i duže vreme nego kod domaćih svinja i krava da ostanu suprasne, odnosno i steone. Kod moravki i mangulica taj perod je dve godine i kada se oprase ne daju više od pet, šest prasadi. Ženke bivola - krave steone su 11 meseci, a da bi bile steone treba im da narastu četri godine dok kod domaćih krava je to skoro duplo kraći period i tele se posle devet meseci.

ма
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Koriž Tisa sada se više bavi tovom i uvećavanjem stada. Dodatu vrednost u tovu ima od prerađevina koje su organske i prema tome skuplje od suhomesnatih namirnica iz konvencionalne proizvodnje. Životinje hrani organskim žitaricama sa njegovih njiva bez veštačkih đubriva, na prirodan način i zato su skuplji i kulen, slanina, šunka, kobasica, masti, čvarci...

Velika značaj

Jožef Koriž Tisa  posebno ističe vrednost autohtonih rasa. 

Mangulice i moravke imaju zdravije meso u odnosu na druge rase svinja, sadrže visok nivo proteina i nizak holesterol, dok moravka daje i deset posto više mesa u odnosu na mangulice. Domaći magarac je takođe korisna životinja, zbog mesa i mleka koji ima višestruku namenu. Samo što magarica ne daje puno mleka.
 

би
Foto: Dnevnik / S. Šušnjević

Jožef Koriž Tisa ističe kako se od ženke bivola - krave pravi mocarela, jer sadrži 16 procenata mlečne masti, zbog čega su domaći bivoli posebno korisni. - Ženke daju po četiri-pet litara mleka dnevno pola godine. Ali muža predstavlja veliki posao, zahteva vreme i trud, i zato ih ne muze svih pola godine.

Zabranjeno je preuzimanje teksta ili dela teksta bez navođenja autora i naše medijske kuće, u vidu živog linka koji vodi ka originalnom sadržaju. Svako kršenje ovog pravila tretiraće se kao povreda autorskih prava.

 

 

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar