Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD KUĆU PROŽMU MIRISI MEDA I CIMETA – ZNATE DA STIŽU PRAZNICI Ovim kolačićima retko ko može odoleti

07.11.2025. 13:53 13:59
Piše:
Izvor:
Ona
медењаци
Foto: Pixabay

Medenjaci su prava čarolija zime i praznične sezone – mirisni, slatki i puni topline koja nas vraća u detinjstvo.

Bilo da ih pečete kod kuće ili kupujete na božićnim vašarima koji samo što nisu počeli, ovi začinjeni kolačići osvajaju ukusom i aromom.

Recept za medenjake je jednostavan i kako se praznici budu približavali, stalno ćete ih praviti.

medenjak
Foto: Pixabay

Sastojci za medenjake:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike meda
  • 50 g putera
  • 400 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • kašičica sode-bikarbone
  • kašičica mlevenog cimeta i anisa u razmeri 50/50 (ili gotov začin za medenjake)
  • izrendana korica od pola limuna.

Priprema medenjaka

Pomešajte šećer u prahu, brašno, sodu-bikarbonu i začine, pa sve prosejte kroz sito i ostavite sa strane.

U šerpicu sipajte puter i med, pa ih mešajte na tihoj vatri sve dok se ne rastope i sjedine, a onda ostavite sa strane da se smesa prohladi. Dodajte jaja, pa sve sjedinite sa brašnom, šećerom u prahu, sodom-bikarbonom i začinima.

Dobro operite limun, pa izrendajte koricu od polovine citrusa i dodajte u testo. Mesite dok testo ne postane sasvim glatko, pa ga uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji na hladnom mestu barem 48 sati (može i duže).

medenjak
Foto: Pixabay

Kad rešite da pečete medenjake, izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medenjake i ređajte ih na tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.

Imajte na umu da su medenjaci veoma brzo gotovi, ali isto tako i da, ako samo minut duže ostanu u vreloj rerni, mogu da se prepeku, pa neće biti ukusni.

Sačekajte da se medenjaci ohlade, pa ih prebacite u limenu kutiju sa poklopcem. Medenjaci su spremni za jelo.

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
(VIDEO) ŠARENI MEDENJACI ZA SVE GENERACIJE! Kuvanje i igranje s glazurama za SAVRŠENU NOVOGODIŠNJU atmosferu u vašem domu

Napravite umetničko delo sa decom!

новогодишњи

(VIDEO) ŠARENI MEDENJACI ZA SVE GENERACIJE! Kuvanje i igranje s glazurama za SAVRŠENU NOVOGODIŠNJU atmosferu u vašem domu

23.12.2024. 17:48 18:48
OMILJENA VASPITAČICA U ŽABALJSKOM VRTIĆU Pravi mališanima medenjake, inspirisane dečjom maštom

OMILJENA VASPITAČICA U ŽABALJSKOM VRTIĆU Pravi mališanima medenjake, inspirisane dečjom maštom

08.03.2024. 10:59 11:03
Ukrašavanje medenjaka bolje smiruje od tableta

Ukrašavanje medenjaka bolje smiruje od tableta

15.12.2021. 13:35 13:37