(VIDEO) DOMAĆI PUTER OSVAJA MREŽE Gotov za 10 minuta, a potrebna samo jedna namirnica
Sve više ljudi na TikToku otkriva koliko je jednostavno napraviti sopstveni puter kod kuće – i tvrde da je mnogo ukusniji, svežiji i kremastiji od onog iz prodavnice.
Domaći puter ne zahteva posebne sastojke niti komplikovanu opremu, a kao bonus dobijate i ukusnu mlaćenicu koju možete iskoristiti za palačinke, peciva ili kolače.
Ako želite da isprobate ovaj virusni trik i napravite svoj puter od samo jedne namirnice, sledite ove jednostavne korake.
Kako napraviti domaći puter?
Biće vam potrebno samo slatko pavlaka za šlag – ulijte je u posudu ili činiju samostalnog miksera. Mešajte najpre na maloj brzini, zatim postepeno povećajte na srednju kako bi se pavlaka zgusnula i manje prskala. Primetićete da će se pavlaka u jednom trenutku pretvoriti u šlag. Da biste dobili puter, potrebno je da nastavite sa mućenjem sve dok se smeša ne razdvoji na mlaćenicu i masne grudvice.
Važno je nastaviti mućenje sve dok puter ne dobije pravu konzistenciju, što će trajati od 5 do 15 minuta, u zavisnosti od temperature pavlake i snage vašeg miksera. U jednom trenutku smeša će se razdvojiti na tečnost i zrnastu masu – tečnost je mlaćenica, a zrnasta masa je puter.
Homemade Butter
Puter potom isperite hladnom vodom i malo ga promešajte dok je još u cedilu. Ispiranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako se puter ne bi brzo pokvario. Zatim ga rukama istisnite i stavite u frižider na 5 do 10 minuta da se stegne.
Procedite preostali puter iz mlaćenice i mlaćenicu sipajte u posudu ili staklenu teglu. Ona se u frižideru može čuvati do nedelju dana i koristiti za razna jela – na primer za američke palačinke sa mlaćenicom.
U puter možete dodati dve kašičice soli ako želite slani puter i čuvati ga u hermetički zatvorenoj posudi ili umotanog u plastičnu foliju. Puter se može čuvati od jednog do tri meseca u frižideru, ili do godinu dana u zamrzivaču.