Festival dobre hrane "Čalabrc fest" održan u TC "Big"
Tradicionalni festival dobre lokalne hrane, domaće kuhinje i očuvanja tradicije „Čalabrc fest” održan je proteklog vikenda u tržnom centru „Big”.
Tokom subote i nedelje, posetioci su mogli da pogledaju, degustiraju ili kupe različite vrste domaćih proizvoda izloženih na štandovima u holu. Ovom prilikom predstavili su se odabrani proizvođači raznovrsne hrane koji su autentičnim i ukusnim đakonijama dekorisali svoje tezge. U ponudi su se našli kravlji i kozji sirevi, drugi mlečni proizvodi, mesne prerađevine, kolači, štrudle, med, namazi, sosevi, vino i rakija.
Jedna od izlagačica na „Čalabrc festu” bila je i Dragana Sakač ispred mesare „Dačo” iz Kucure, čija porodica skoro čitav jedan vek neguje tradiciju i recepturu za pravljenje suhomesnatih proizvoda, dok znanje o zanatu prenosi sa generacije na generaciju. Oni su se na događaju predstavili širokim asortimanom šunki, slanina, kulena i kobasica.
– Naši proizvodi se izdvajaju jer ih pravimo upravo onako kako se radilo nekada, a takođe su bez hemije i aditiva, pa su nagrađivani više puta – rekla je Dragana Sakač. – U mesarskom poslu smo svi porodično, a moj sin je četvrta generacija koja se bavi ovim zanatom. Bićemo i na Poljoprivrednom sajmu i rado učestvujemo na manifestacijama koje podržavaju male proizvođače, tako da smo do sada posetili brojne gastronomske događaje, za koje imam samo reči hvale.
Punu pažnju privlačila je i tezga Poljoprivrednog gazdinstva „Marković”, a na njoj se nalazilo nekoliko vrsta domaćih pita, zatim proja, punjene kiflice i nekoliko vrsta kolača. Izlagačica Svetlana Marković kaže da se pozivu na „Čalabrc fest” svaki put veoma rado odaziva.
– Mi smo voćari i inače se ne bavimo gastronomijom, međutim, bez obzira na to, redovna sam na svim manifestacijama koje spajaju tradiciju i ukuse zato što mnogo volim da se bavim kulinarstvom, a želja mi je da imam svoj restoran gde bi ljudi probali moja jela – rekla je Svetlana Marković. – Posetioci sjajno reaguju na stvari koje spremam i to mi je važno, pa je to jedan od razloga zbog kojeg me organizatori pozivaju da učestvujem u gastro događajima.
Tezga Mlekare „Farmer” izdvojila se po velikom izboru mlečnih proizvoda, a radi se o još jednom porodičnom biznisu čija se tradicija takođe čuva više od sto godina, dok se posao prenosi sa svekrve na snaju. Oni u ponudi imaju sireve pravljene od čistog punomasnog kravljeg mleka, bez aditiva i konzervansa, a za oko su zapadali oni autentični, pre svega rolovani sirevi sa prženim susamom, vlašcem, origanom, bosiljkom i ljutom paprikom, ali i druge specijalne vrste koje se ne mogu pronaći u prodavnicama.
„Čalabrc fest” je manifestacija koja se često održava u tržnom centru „Big”, a povremeno, osim ukusne hrane, u okviru događaja izlagači predstavljaju i svoje rukotvorine i zanatske proizvode, pa će oni koji su proteklog vikenda propustili svojevrsni gastro festival moći da ga posete u narednom periodu.
M. Blagojević