KAMENJAR PROSLAVIO 74. ROĐENDAN UZ ČORBU, PECAROŠE I ZANATSKO PIVO Sa varjačom i plovkom provod zagarantovan
Tradicionalna manifestacija „Dan Kamenjara” održana je juče po 74. put u istoimenom naselju na obali Dunava, osnovanom 1951. godine, okupivši meštane, ribolovce, te ljubitelje dobrog zalogaja, ali i zabave.
Program je započeo u prepodnevnim časovima takmičenjem najmlađih u ribolovačkim veštinama, dok se centralni događaj – nadmetanje u kuvanju riblje čorbe – odvijao u popodnevnim satima, što je novina, uvedena kako zbog toga da bi se izbegla vrelina, tako i zbog lakše organizacije.
Više od 20 ekipa, među kojima i medijske kuće poput „Dnevnika” i „Večernjih novosti”, ali i timovi od nekoliko porodica koje se druže, ukrstili su varjače u borbi za najbolju čorbu. Osim toga, u oranijama se kuvao i pasulj, pored točilo zanatsko pivo, a sve to – uz besplatnu degustaciju i živu muziku – pretvorilo je ovaj dan u pravi narodni sabor.
U ribolovačkom delu programa učestvovalo je 17 takmičara, uključujući decu uzrasta od šest do 14 godina i seniorke. Iako riba tog dana nije bila gladna, najuporniji su dočekali ulov i bili nagrađeni.
– Takmičenje je počelo u 9 časova i trajalo dva i po sata. Bilo je veoma toplo, a i riba slabo grize kad nivo reke počinje da raste – objasnio je Saša Brkić, predsednik sekcije sportskih ribolovaca. – Uglavnom su se koristili crvići i plovci koji su, po meni, zahtevniji od fidera i dubinke. Zabaciš pa čekaš, a ovde se uvek dešava neka akcija. Dobar deo ove dece završio je školu pecanja, ali imamo i nove, sa kojima bi trebalo dosta da se radi kako bi znali da namaknu crva kako treba, koriste čuvarku ili povećaju dubinu…
Pobednici po kategorijama
Među seniorkama je prvo mesto zauzela Aniko Horvat, drugo Nataša Brkić, a treće Kristina Veselinović. Od devojčica su se najbolje pokazale Dora Balas i Nina Bogišić, dok su kod pionira najteži ulov imali Hadija Almir, Luka Tomić, te Viktor Navratil. Sve njih dočekale su diplome, medalje i robne nagrade, poput udica, motalica, takmičarskih štapova i pera.
Zanatska pivara „HOG” (Hammer of Gods) iz Adica već nekoliko godina učestvuje u „Danu Kamenjara”, točeći posetiocima svoja autentična piva, te ih već smatraju domaćinima.
– Sve radimo prirodno, bez aditiva. Prisutni smo u pedesetak lokala u Novom Sadu, a sada se širimo i po Srbiji, gledajući da zadržimo kvalitet – izjavio je Vladimir Ćirić iz pivare „HOG”.
Organizatori razmatraju nove načine da podignu manifestaciju na još viši nivo.
– Dao sam predlog da se najbolja riblja čorba sa „Dana Kamenjara” tokom godine servira gostima u restoranu, što bi bio lep način da se promoviše lokalna tradicija – kaže Brkić.