КАМЕЊАР ПРОСЛАВИО 74. РОЂЕНДАН УЗ ЧОРБУ, ПЕЦАРОШЕ И ЗАНАТСКО ПИВО Са варјачом и пловком провод загарантован
Традиционална манифестација „Дан Камењара” одржана је јуче по 74. пут у истоименом насељу на обали Дунава, основаном 1951. године, окупивши мештане, риболовце, те љубитеље доброг залогаја, али и забаве.
Програм је започео у преподневним часовима такмичењем најмлађих у риболовачким вештинама, док се централни догађај – надметање у кувању рибље чорбе – одвијао у поподневним сатима, што је новина, уведена како због тога да би се избегла врелина, тако и због лакше организације.
Више од 20 екипа, међу којима и медијске куће попут „Дневника” и „Вечерњих новости”, али и тимови од неколико породица које се друже, укрстили су варјаче у борби за најбољу чорбу. Осим тога, у оранијама се кувао и пасуљ, поред точило занатско пиво, а све то – уз бесплатну дегустацију и живу музику – претворило је овај дан у прави народни сабор.
У риболовачком делу програма учествовало је 17 такмичара, укључујући децу узраста од шест до 14 година и сениорке. Иако риба тог дана није била гладна, најупорнији су дочекали улов и били награђени.
– Такмичење је почело у 9 часова и трајало два и по сата. Било је веома топло, а и риба слабо гризе кад ниво реке почиње да расте – објаснио је Саша Бркић, председник секције спортских риболоваца. – Углавном су се користили црвићи и пловци који су, по мени, захтевнији од фидера и дубинке. Забациш па чекаш, а овде се увек дешава нека акција. Добар део ове деце завршио је школу пецања, али имамо и нове, са којима би требало доста да се ради како би знали да намакну црва како треба, користе чуварку или повећају дубину…
Победници по категоријама
Међу сениоркама је прво место заузела Анико Хорват, друго Наташа Бркић, а треће Кристина Веселиновић. Од девојчица су се најбоље показале Дора Балас и Нина Богишић, док су код пионира најтежи улов имали Хадија Алмир, Лука Томић, те Виктор Навратил. Све њих дочекале су дипломе, медаље и робне награде, попут удица, моталица, такмичарских штапова и пера.
Занатска пивара „HOG” (Hammer of Gods) из Адица већ неколико година учествује у „Дану Камењара”, точећи посетиоцима своја аутентична пива, те их већ сматрају домаћинима.
– Све радимо природно, без адитива. Присутни смо у педесетак локала у Новом Саду, а сада се ширимо и по Србији, гледајући да задржимо квалитет – изјавио је Владимир Ћирић из пиваре „HOG”.
Организатори разматрају нове начине да подигну манифестацију на још виши ниво.
– Дао сам предлог да се најбоља рибља чорба са „Дана Камењара” током године сервира гостима у ресторану, што би био леп начин да се промовише локална традиција – каже Бркић.