NAŠI SUGRAĐANI – PČELAR BRANKO MIRKOVIĆ Med nije med ako se ne kristališe
Protekle četiri decenije, pa sad koju godinu manje il’ više, naš sugrađanin Branko Mirković bavi se pčelarstvom.
Kako kaže, za sve to vreme kvalitet meda je ostao isti, ali je zato količina drastično smanjena.
– Med ko med se nije promenio, samo su se promenili pašni uslovi i mi pčelari zbog toga imamo velikih problema, pogotovo što ni voćari ne uviđaju koliko i njima pčele znače – priča Mirković. – Imamo velika uginuća od prskanja, što voća, što protiv komaraca, koriste se raznorazni preparati, što sve utiče na javljanje novih bolesti kod pčela. Kad pčela ode na biljku koja u sebi ima neki sastav koji nije prirodan, ona ga preradi u med i preda u košnicu, a kad izađe iz nje, ona u sebi i dalje sadrži taj otrov i onda ugine. A kad na sve to dodamo i klimatske promene i nove sorte koje se seju...
Kad pčela ode na biljku koja u sebi ima neki sastav koji nije prirodan, ona ga preradi u med i preda u košnicu, a kad izađe iz nje, ona u sebi i dalje sadrži taj otrov i onda ugine (Branko Mirković)
U oko stotinak košnica, raspoređenih na nekoliko lokacija, udaljenih najviše do 120 kilometara od Novog Sada, naš sagovornik vrca bagremov med, lipov, livadski, šumski i suncokretov.
– Baza mi je u Ledincima, ali nosim košnice na Cer, u Vojnu ustanovu „Karađorđevo”, u Banat i na Frušku goru iako je totalno unakažena jer bagrem nemilice seku – ogorčen je Novosađanin. – Teško je u ovome gledati isplativost, ali pčelarstvo ti uđe pod kožu i ne znamo ništa drugo da radimo. To je ljubav.
Mirković pak ima redovnu klijentelu i svake godine proda oko 90 odsto od onoga što ponudi, a u proseku uspe da izvrca do tri tone meda. Međutim, iznajmljivanje prostora za prodaju postalo je preskupo, pa je njegove tegle najbolje naručiti pozivom na broj 064/150-66-34.
– Dosta pčelara zbog svega odustaje, još kad se uzme u obzir da kupci sad imaju nove zahteve, odnosno da traže nove prerade meda, kremiće, manja pakovanja i slično, sve to otežava naš posao – iskren je naš sugrađanin, prisećajući se da je prodaja nekad išla na kilo i gotovo.
Tegla meda kod Branka Mirkovića košta od hiljadu dinara pa naviše, a kako i sam kaže, čim ga neko prvo pita za cenu, zna koliko ima sati...
– Najbitnije je da kupac ume da prepozna pravi med od lažnjaka! Ako se med ne kristališe, to nije med. Zato su najbolji mutni i kristalni medovi, s tim da treba imati na umu da bagrem može dugo da bude proziran jer ima najmanje polena – poručuje naš sagovornik, koji u ponudi ima i orahovaču, medovaču, propolis kapi, suvo voće preliveno medom i razne mešavine sa cimetom, borovim iglicama, semenom koprive...