JEDNOSTAVNE NAVIKE KOJE SPREČAVAJU KATASTROFU U KUHINJI Kako sprečiti požar zbog masnoće
U Nemačkoj se svake godine zabeleži oko 10.000 požara koji potiču iz kuhinje, a iznenađujuće često njihov izvor su upravo aspiratori, upozorava osiguravajuća kuća R+V.
Problem nastaje kada se u filterima nakupljaju masnoće koje vremenom formiraju lako zapaljiv sloj. U trenutku kada, na primer, dođe do pregrevanja ulja ili zapaljenja tiganja na šporetu, taj sloj može lako da se zapali.
Požar se može brzo proširiti kroz ventilacioni sistem, što ugrožava ne samo kuhinju već i čitav objekat. Posebno opasno može biti pokušavanje gašenja ovakvog požara vodom – dolazi do trenutnog isparavanja koje raspršuje plamteće kapljice ulja i stvara efekat eksplozije. Rezultat mogu biti ozbiljne opekotine i veća šteta.
Zbog toga stručnjaci savetuju redovno čišćenje filtera aspiratora. Ako se često kuva, preporučuje se da se filteri čiste barem jednom mesečno, dok kod ređe pripreme manje masnih jela dovoljno je i na svaka tri meseca. Za čišćenje nije potrebno koristiti skupa sredstva u domaćinstvu već postoje efikasna rešenja:
prašak za pecivo (odlično za potapanje filtera),
soda bikarbona,
limunov sok (za čišćenje spoljašnjih površina),
tablete za mašinu za sudove (u vodi za jako zaprljane filtere).
Pored redovnog održavanja, savetuje se da se izbegava prženje i flambiranje direktno ispod aspiratora, kao i da se uvek koriste filteri. Posebnu pažnju treba obratiti na stare slojeve masnoće jer im je tačka paljenja niža nego kod sveže masnoće, što ih čini dodatno rizičnim.