ЈЕДНОСТАВНЕ НАВИКЕ КОЈЕ СПРЕЧАВАЈУ КАТАСТРОФУ У КУХИЊИ Како спречити пожар због масноће
У Немачкој се сваке године забележи око 10.000 пожара који потичу из кухиње, а изненађујуће често њихов извор су управо аспиратори, упозорава осигуравајућа кућа Р+В.
Проблем настаје када се у филтерима накупљају масноће које временом формирају лако запаљив слој. У тренутку када, на пример, дође до прегревања уља или запаљења тигања на шпорету, тај слој може лако да се запали.
Пожар се може брзо проширити кроз вентилациони систем, што угрожава не само кухињу већ и читав објекат. Посебно опасно може бити покушавање гашења оваквог пожара водом – долази до тренутног испаравања које распршује пламтеће капљице уља и ствара ефекат експлозије. Резултат могу бити озбиљне опекотине и већа штета.
Због тога стручњаци саветују редовно чишћење филтера аспиратора. Ако се често кува, препоручује се да се филтери чисте барем једном месечно, док код ређе припреме мање масних јела довољно је и на свака три месеца. За чишћење није потребно користити скупа средства у домаћинству већ постоје ефикасна решења:
прашак за пециво (одлично за потапање филтера),
сода бикарбона,
лимунов сок (за чишћење спољашњих површина),
таблете за машину за судове (у води за јако запрљане филтере).
Поред редовног одржавања, саветује се да се избегава пржење и фламбирање директно испод аспиратора, као и да се увек користе филтери. Посебну пажњу треба обратити на старе слојеве масноће јер им је тачка паљења нижа него код свеже масноће, што их чини додатно ризичним.