TREŠNJE NA PIJACAMA Rane, domaće i skupe
Na beogradskim i drugim gradskim pijacama pojavile su se prve trešnje, vesnici proleća koje su svojim mirisom i bojom odmah privukle pažnju prolaznika.
Međutim, ono što je još više privuklo pažnju jeste njihova cena, za kilogram ranih sorti potrebno je izdvojiti i do 1.500 dinara!
Trenutno se trešnje prodaju po cenama koje variraju između 1.000 i 1.500 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i porekla. Reč je o prvim primercima, prisutnim u ograničenim količinama, što dodatno utiče na visoku cenu.
-Za te pare mogu da kupim dva kilograma mesa, prokomentarisao je jedan kupac, dok je s nevericom posmatrao tezge.
Još jedna prolaznica je uz osmeh i dozu ironije dodala:
-Divno izgledaju, ali to su sad plodovi za bogate.
Prodavci, međutim, ističu da se cene ranih trešanja svake godine kreću u sličnom rasponu. Kako objašnjava jedan od prodavaca na Kalenić pijaci, ove trešnje su domaće, brane ručno i uzgajane s mnogo pažnje.
-Ovo nije masovna proizvodnja, još nema mnogo roda i svaka trešnja je rezultat velikog truda, kaže on.
Iako trešnje tradicionalno simbolizuju proleće, zdrav život i radost iz detinjstva, ove godine za mnoge ostaju samo – simbol. Za veliki broj građana postale su luksuz koji ne mogu sebi da priušte.
Dakle, ako planirate da uživate u prvim slatkim plodovima sezone, računajte da će vas to zadovoljstvo i te kako koštati, prenosi Telegraf.