KAZNE 9.000 EVRA! Ugostitelji ustali protiv inspekcije; Jednodnevni štrajk na primorju usred sezone: "ZATVORIĆEMO SVE!"
Prema podacima Državnog inspektorata, inspektori su od sredine maja do kraja juna izvršili više od 3.200 inspekcijskih pregleda u skoro 900 objekata širom zemlje.
Makarski ugostitelji ozbiljno razmatraju jednodnevni, 24-časovni štrajk usred sezone, ogorčeni, kako tvrde, prekomernim i represivnim inspekcijama koje obilaze njihove objekte. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, inspektori iz Bjelovara su stigli u Makarsku i danima obilaze restorane, kafiće, prodavnice i pekare. Kazne počinju od najmanje 9.000 evra, a sezona je, kažu, već loša.
– Ne možemo normalno da radimo, a plate treba isplatiti. Oko 200 nas razmišlja da zatvori sve na jedan dan, kako bi turisti videli u kakvim uslovima radimo – rekao je jedan od ugostitelja. Nakon inspekcije, neki su već privremeno zatvorili svoje objekte, poput picerije „Domino“ i bič bara „Providenca“.
Najdramatičniji potez napravio je Aljoša Špec, vlasnik restorana „Hrpina“, koji je odlučio da trajno zatvori lokal posle 51 godine. – Restoran je inspekcijom obavljen pre dva dana, a danas sam odjavio radnju, stavio ključ u bravu, otpustio devet radnika i rekao zbogom ovom poslu.
Nikada u životu nisam doživeo takvo poniženje – odnosno, sedam inspektora je ostalo u restoranu devet i po sati, a pet sati nisu puštali osoblje napolje jer su zaključali vrata. – rekao je Špec, tvrdeći da su mu kazne već premašile 8.000 evra, a očekuje i dodatne zbog zamrznute hrane, koja je, nakon zaplene, prelivena domestosom.
Prema podacima Državnog inspektorata, inspektori su od sredine maja do kraja juna izvršili više od 3.200 inspekcijskih pregleda u skoro 900 objekata širom zemlje. Inspekcije su obuhvatile sve nivoe – turistički, sanitarni, tržišni, inspekciju rada i finansijski.
Slobodna Dalmacija izveštava da su najčešće uočene nepravilnosti bile: nepoštovanje minimalnih zahteva u objektima, radnici bez završenih kurseva zaštite na radu, neprijavljeni zaposleni, nehigijenski uslovi pripreme hrane i korišćenje neispravne opreme.
Neki su čak uhvaćeni i u radu bez registrovane delatnosti. – Neka rade svoj posao, ali neka ga rade podjednako svima. Da li je neko ulazio u restorane unutar hotela? – pita Špec, koji ističe da već 17 godina radi sa istim timom, od čega je sedam radnika imalo ugovore na stalno, piše Slobodna Dalmacija.
Alo.rs