КАЗНЕ 9.000 ЕВРА! Угоститељи устали против инспекције; Једнодневни штрајк на приморју усред сезоне: "ЗАТВОРИЋЕМО СВЕ!"
Према подацима Државног инспектората, инспектори су од средине маја до краја јуна извршили више од 3.200 инспекцијских прегледа у скоро 900 објеката широм земље.
Макарски угоститељи озбиљно разматрају једнодневни, 24-часовни штрајк усред сезоне, огорчени, како тврде, прекомерним и репресивним инспекцијама које обилазе њихове објекте. Према писању Слободне Далмације, инспектори из Бјеловара су стигли у Макарску и данима обилазе ресторане, кафиће, продавнице и пекаре. Казне почињу од најмање 9.000 евра, а сезона је, кажу, већ лоша.
– Не можемо нормално да радимо, а плате треба исплатити. Око 200 нас размишља да затвори све на један дан, како би туристи видели у каквим условима радимо – рекао је један од угоститеља. Након инспекције, неки су већ привремено затворили своје објекте, попут пицерије „Домино“ и бич бара „Провиденца“.
Најдраматичнији потез направио је Аљоша Шпец, власник ресторана „Хрпина“, који је одлучио да трајно затвори локал после 51 године. – Ресторан је инспекцијом обављен пре два дана, а данас сам одјавио радњу, ставио кључ у браву, отпустио девет радника и рекао збогом овом послу.
Никада у животу нисам доживео такво понижење – односно, седам инспектора је остало у ресторану девет и по сати, а пет сати нису пуштали особље напоље јер су закључали врата. – рекао је Шпец, тврдећи да су му казне већ премашиле 8.000 евра, а очекује и додатне због замрзнуте хране, која је, након заплене, преливена доместосом.
Према подацима Државног инспектората, инспектори су од средине маја до краја јуна извршили више од 3.200 инспекцијских прегледа у скоро 900 објеката широм земље. Инспекције су обухватиле све нивое – туристички, санитарни, тржишни, инспекцију рада и финансијски.
Слободна Далмација извештава да су најчешће уочене неправилности биле: непоштовање минималних захтева у објектима, радници без завршених курсева заштите на раду, непријављени запослени, нехигијенски услови припреме хране и коришћење неисправне опреме.
Неки су чак ухваћени и у раду без регистроване делатности. – Нека раде свој посао, али нека га раде подједнако свима. Да ли је неко улазио у ресторане унутар хотела? – пита Шпец, који истиче да већ 17 година ради са истим тимом, од чега је седам радника имало уговоре на стално, пише Слободна Далмација.
Ало.рс