Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA MESEC DANA 5.200 EVRA, OVO JE OBEĆANA ZEMLJA U NAŠEM KOMŠILUKU U sezoni se zaradi pravo malo bogatstvo, radne snage uvek nedostaje

11.06.2025. 08:37 08:46
Piše:
Izvor:
Dnevno
Дневник
Foto: Ilustracija, Dnevnik / Kanva

Već godinama unazad Hrvatska se suočava s hroničnim nedostatkom radne snage, naročito u turizmu i ugostiteljstvu. Poslodavci sve češće zapošljavaju strane radnike, a sve ređe se može čuti hrvatski jezik među sezoncima na Jadranu.

Prema podacima MUP-a, samo od januara do kraja maja 2025. izdato je više od 83.000 dozvola za boravak i rad, najviše upravo u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Najveći broj radnika dolazi iz Nepala – čak 17.166 njih, zatim iz BiH, Srbije, Filipina i Indije. Od ukupnog broja dozvola, blizu 7.500 izdato je za sezonske radnike, a većina njih je upravo u ugostiteljstvu.

Na forumima se vodi burna rasprava o tome zašto su plate iste kao 2017. godine, uprkos inflaciji i rastu troškova života. Mnogi Hrvati tvrde da su domaći radnici s godinama sve više potiskivani, jer strani prihvataju niže nadnice.

Jedan korisnik Reddita podelio je pozitivno iskustvo svog prijatelja koji svake godine ide na sezonu u Dubrovnik. Kako navodi, prošlog avgusta je u poznatom restoranu, zahvaljujući dobrim napojnicama, uspeo da zaradi čak 5.200 evra. Dodaje i da u Dubrovniku tokom letnje sezone ima mnogo posla, naročito u ugostiteljstvu, pa gotovo svako može pronaći nešto za sebe – od konobarisanja i rada u kuhinji, do pozicija pomoćnog osoblja u hotelima i apartmanima.

Sezona je naporna, ali onima koji su spremni da rade, prilika za solidnu zaradu svakako postoji.

Ipak, i on priznaje da je to verovatno poslednji put – za maj je dobio platu od 1.000 evra, što je, kako kaže, mogao da zaradi i u Slavoniji, ali bez sezonskog stresa i visokih troškova života na moru.

U poređenju s tim, neki su uporedili uslove rada u Hrvatskoj i Švajcarskoj – gde sezonski radnici imaju obezbeđen smeštaj, tri obroka, dva slobodna dana nedeljno i platu od najmanje 2.300 evra. U Hrvatskoj, kažu, za istu platu lokalac mora da plati stanarinu, račune i sve troškove sam.

 

Dnevno

Izvor:
Dnevno
Piše:
Pošaljite komentar