ЗА МЕСЕЦ ДАНА 5.200 ЕВРА, ОВО ЈЕ ОБЕЋАНА ЗЕМЉА У НАШЕМ КОМШИЛУКУ У сезони се заради право мало богатство, радне снаге увек недостаје
Већ годинама уназад Хрватска се суочава с хроничним недостатком радне снаге, нарочито у туризму и угоститељству. Послодавци све чешће запошљавају стране раднике, а све ређе се може чути хрватски језик међу сезонцима на Јадрану.
Према подацима МУП-а, само од јануара до краја маја 2025. издато је више од 83.000 дозвола за боравак и рад, највише управо у сектору туризма и угоститељства.
Највећи број радника долази из Непала – чак 17.166 њих, затим из БиХ, Србије, Филипина и Индије. Од укупног броја дозвола, близу 7.500 издато је за сезонске раднике, а већина њих је управо у угоститељству.
На форумима се води бурна расправа о томе зашто су плате исте као 2017. године, упркос инфлацији и расту трошкова живота. Многи Хрвати тврде да су домаћи радници с годинама све више потискивани, јер страни прихватају ниже наднице.
Један корисник Реддита поделио је позитивно искуство свог пријатеља који сваке године иде на сезону у Дубровник. Како наводи, прошлог августа је у познатом ресторану, захваљујући добрим напојницама, успео да заради чак 5.200 евра. Додаје и да у Дубровнику током летње сезоне има много посла, нарочито у угоститељству, па готово свако може пронаћи нешто за себе – од конобарисања и рада у кухињи, до позиција помоћног особља у хотелима и апартманима.
Сезона је напорна, али онима који су спремни да раде, прилика за солидну зараду свакако постоји.
Ипак, и он признаје да је то вероватно последњи пут – за мај је добио плату од 1.000 евра, што је, како каже, могао да заради и у Славонији, али без сезонског стреса и високих трошкова живота на мору.
У поређењу с тим, неки су упоредили услове рада у Хрватској и Швајцарској – где сезонски радници имају обезбеђен смештај, три оброка, два слободна дана недељно и плату од најмање 2.300 евра. У Хрватској, кажу, за исту плату локалац мора да плати станарину, рачуне и све трошкове сам.
Дневно