ZAPREPAŠĆUJUĆI PODACI Građani Švajcarske godišnje proizvedu 2,8 miliona tona otpada od hrane
Građani Švajcarske godišnje proizvedu oko 2,8 miliona tona otpada od hrane, što u proseku iznosi oko 330 kilograma po osobi, saopštilo je Savezno zavod za zaštitu životne sredine (BAFU), pozivajući se na studiju Tehničkog instituta ETH iz Ciriha.
Kako se navodi, bacanje hrane se dešava u svim fazama lanca snabdevanja, od proizvodnje i prerade, preko prodaje, pa sve do krajnje potrošnje, piše danas Svis info.
Najveći negativni uticaj imaju gubici mesa, kafe i kakao zrna, dok i drugi proizvodi poput putera, jaja, sira, ribe, biljnih ulja i namirnica uvezenih avionom takođe znatno doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte.
Organizacija za zaštitu prirode Švajcarske preporučuje građanima da izbegavaju nepotrebnu kupovinu, pravilno skladište namirnice i koriste ostatke hrane, kako bi se smanjila količina otpada.