(FOTO) ODRŽANA DUŽIJANCA, ŽETVA PO STARINSKI: Bunjevci oživeli tradiciju na Danu risa
Na salašu porodice Babičković, nadomak Malog Palića, u subotičkoj ravnici koja leti miriše na zrelo žito, održan je ris – tradicionalno košenje žita, najvažniji i najsimboličniji deo obeležavanja Dana Dužijance, nacionalnog praznika bunjevačke zajednice.
Dok su kosa i sunce u ritmu ispisivali zlatne redove po njivi, ponovo je oživela slika jednog vremena koje ne sme da se zaboravi. Ris nije samo poljski posao. To je ritual. To je identitet.
Povorka risara, predvođena bandašem, svečano je krenula prema njivi. Za njima – risaruše, deca, domaćini i gosti. Kosci su sekli klasje pažljivo i ravnomerno, pokazujući veštinu prenetu s kolena na koleno, a risaruše su žito vezivale u snopove i pripremale užad od sirovog žita – sve po starim pravilima.
Jedan od najstarijih risara, kaže da nije lako, ali da je to posao koji se radi s ponosom:
„Ovo se sa srećom i radošću radilo, jer se radilo za hleb i to za ceo narod. Žito je najvažnija kultura. Kada vidiš zrelo klasje – milina. Tu nema izgovora, nema vrućine, samo rad i veselje.“
Posebno je istakao značaj dobro pripremljenog alata:
„Kosa mora da se otkuje kako treba, da bude oštra kao žilet. Dobra kosa mora da izdrži bar do užine. To je zanat, to se zna.“
Ni posao risaruša nije ništa lakši – one pletu užad u ranu zoru, dok je žito još vlažno.
„Pletu se kao pletenice, uzimaju se dva jednaka snopa i zavijaju čvrsto da se ne raspadnu. Nije jednostavno, ali kad znaš – ide iz ruke“, rekla je jedna od učesnica.
Nakon posla dolazi ono najlepše – užina, pesma, druženje i veselje. Ako je godina rodna i domaćin zadovoljan, okupljeni ostaju do večeri, igra se kolo, svira tamburica, pije se rakija i jede supa. Kao nekad. I kao sad.
Među gostima je bio i pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, koji je poručio da ovakve manifestacije imaju i kulturni i turistički značaj:
„Nismo se dvoumili da li treba podržati ovakve događaje. Dužijanca i ris su živa tradicija. Vojvodina ima više od hiljadu manifestacija, ali ovo je posebno – ovde se vidi suština. I zato ćemo podržati i bunjevačku gastro-manifestaciju u Bajmoku krajem avgusta.“
Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, istakla je važnost prenosa običaja novim generacijama:
Dan Dužijance, koji se svečano obeležava 15. avgusta u Subotici, nije samo praznik. To je živa veza između prošlosti i budućnosti. Jer ovakvi događaji nisu samo sećanje – oni su dokaz da običaji, kad ih s ljubavlju čuvaš, ne stare.
Tekst i foto: Sandra Iršević