clear sky
32°C
05.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1773
usd
99.4629
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО, ВИДЕО) ОДРЖАНА ДУЖИЈАНЦА, ЖЕТВА ПО СТАРИНСКИ: Буњевци оживели традицију на Дану риса

05.07.2025. 13:01 18:41
Пише:
Извор:
Дневник/С. Иршевић
Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

На салашу породице Бабичковић, надомак Малог Палића, у суботичкој равници која лети мирише на зрело жито, одржан је рис – традиционално кошење жита, најважнији и најсимболичнији део обележавања Дана Дужијанце, националног празника буњевачке заједнице.

Док су коса и сунце у ритму исписивали златне редове по њиви, поново је оживела слика једног времена које не сме да се заборави. Рис није само пољски посао. То је ритуал. То је идентитет.

Поворка рисара, предвођена бандашем, свечано је кренула према њиви. За њима – рисаруше, деца, домаћини и гости. Косци су секли класје пажљиво и равномерно, показујући вештину пренету с колена на колено, а рисаруше су жито везивале у снопове и припремале ужад од сировог жита – све по старим правилима.

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

Један од најстаријих рисара, каже да није лако, али да је то посао који се ради с поносом:

„Ово се са срећом и радошћу радило, јер се радило за хлеб и то за цео народ. Жито је најважнија култура. Када видиш зрело класје – милина. Ту нема изговора, нема врућине, само рад и весеље.“

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

Посебно је истакао значај добро припремљеног алата:

„Коса мора да се откује како треба, да буде оштра као жилет. Добра коса мора да издржи бар до ужине. То је занат, то се зна.“

Ни посао рисаруша није ништа лакши – оне плету ужад у рану зору, док је жито још влажно.

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

„Плету се као плетенице, узимају се два једнака снопа и завијају чврсто да се не распадну. Није једноставно, али кад знаш – иде из руке“, рекла је једна од учесница.

Након посла долази оно најлепше – ужина, песма, дружење и весеље. Ако је година родна и домаћин задовољан, окупљени остају до вечери, игра се коло, свира тамбурица, пије се ракија и једе супа. Као некад. И као сад.

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

Међу гостима је био и покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, који је поручио да овакве манифестације имају и културни и туристички значај:

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

„Нисмо се двоумили да ли треба подржати овакве догађаје. Дужијанца и рис су жива традиција. Војводина има више од хиљаду манифестација, али ово је посебно – овде се види суштина. И зато ћемо подржати и буњевачку гастро-манифестацију у Бајмоку крајем августа.“

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета Буњеваца, истакла је важност преноса обичаја новим генерацијама:

Сандра Иршевић
Фото: Сандра Иршевић

Дан Дужијанце, који се свечано обележава 15. августа у Суботици, није само празник. То је жива веза између прошлости и будућности. Јер овакви догађаји нису само сећање – они су доказ да обичаји, кад их с љубављу чуваш, не старе.

Текст и фото: Сандра Иршевић

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 

Извор:
Дневник/С. Иршевић
Пише:
Пошаљите коментар