Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA SEVERU BAČKE POČELA PROIZVODNJA "CRVENOG ZLATA" Navodnjavanje kap po kap popravlja ukus jelima

06.10.2025. 10:50 11:05
Piše:
Izvor:
M. Mitrović
паприка
Foto: Dnevnik.rs / M. Mitrović

MARTONOŠ: Berba i prerada začinske paprike su u punom jeku, a „crveno zlato“ u Srbiji najviše se proizvodi na severu Bačke i Banata, u Horgošu, Martonošu i Novom Kneževcu, uz sirovinsku bazu i u drugim vojvođanskim atarima.

U Martonošu se u nekoliko porodičnih firmi, za zapršku i začinjavanje jela, proizvede više mlevene začinske paprike nego u susednoj Mađarskoj.

Jedna od uspešnih je firma SD porodice Hajdin, koja u proizvodnji začinske paprike, spanaća, paštrnaka i lista peršuna, sarađuje sa oko 200 poljoprivrednih gazdinstava.

– Ova sezona se pokazala dobrom u proizvodnji začinske paprike, pri čemu je berba počela malo kasnije nego lane. Prinosi su dobri, kao i kvalitet sirovina, a i veći su, pa je veća i ponuda sirovina za preradu, ali smo nastojali da izađemo u susret proizvođačima, pa je otkupna cena ostala ista i iznosi 80 dinara za kilogram – kaže zamenica direktora u preduzeću SD Suzana Hajdin, nadajući se da će cena krajnjeg proizvoda rasti.

паприка
Foto: Dnevnik.rs / M. Mitrović

Jedan deo začinske paprike iz pogona „SD“ proda se na domaćem tržištu, dok se veći deo izvozi u zemlje Evropske unije i Ameriku. Suzana Hajdin dodaje da se trude da probude svest kod ljudi da koriste kvalitetnu začinsku papriku i druge proizvode koji se proizvode u Srbiji.

Ove sezone tri nova proizvoda 

Rukovodilac proizvodnje u preduzeću SD, tehnolog Tamaš Sabo naglašava da je Martonoš veoma poznat po začinskoj paprici i sušenom povrću, a kao preduzeće, nastoje da održe korak sa svetskim trendovima,  te su tržištu ponudili i začinske smeše. Ove sezone, lansirali su tri nova proizvoda koji su bez aditiva i zadovoljavaju sve zahteve novih trendova u pripremi zdrave hrane. U pitanju su začini za piletinu i krompir kao i univerzalni „domaćinski začin“, dodatak jelima sa povrćem sa ovog sirovinskog područja u Vojvodini.

паприка
Foto: Dnevnik.rs / M. Mitrović

– Rod je bio dobar i kod ostalih kultura koje prerađujemo. U proleće prvo ide prerada spanaća, zatim mirođije, list peršuna i u finišu sezone je prerada začinske paprike. Velike suše su veliki izazov za naše proizvođače, jer nekada se spanać mogao proizvesti bez zalivanja što nažalost više nije moguće. U proizvodnji paprike oko 80 odsto proizvođača za navodnjavanje koristi sistem kap po kap i bez toga je veoma teško postići dobre prinose – ukazuje Hajdin.

Uz navodnjavanje proizvođači ostvaruju prinose 10 do 13 tona paprike po hektaru, što im obezbeđuje isplativost proizvodnje. Iz berbe sa vojvođanskih polja paprika se doprema u Martonoš, gde pre prerade odležava na pisti. Pored kvalitetene mlevene začinske paprike, koja je na dobrom glasu na domaćem i inostranom tržištu, u pogonima SD se proizvodi sušeno povrće i razne začinske smeše koja olakšavaju spremanje hrane domaćicama i kulinarima.

Izvor:
M. Mitrović
Piše:
Pošaljite komentar