PETA DALMATINSKA FEŠTA U RIĐICI U kulinarskom nadmetanju učestvovalo 25 majstora
Skoro svako selo u okolini Sombora u kojoj žive i potomci putnika „vlaka bez voznog reda“, odnosno, doseljenika u Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata u svom pokušaju očuvanja običaja i adeta iz „starog kraja“ ima neku od manifestacija koja evocira zavičajne uspomene.
Izuzetak od toga nije ni Riđica, najsevernije selo somborskog kraja svojevremeno nastanjeno kolonistima iz kršne Dalmacije i njenog bezvodnog zaleđa, u kome se peti put po redu organizovalo gurmansko nadmetanje pod imenom Riđička peka.
Ovaj gastronomski dalmatinski specijalitet podseća na pripremanje sača, ali se umesto keramičkog poklopca koristi onaj od debljeg, poželjno takozvanog brodskog čelika kako bi „zvono“ ispod koga se krčka i peče kombinacija mesa, začina, krompira i ostalog povrća, što drže čuvalo toplotu žara. Ove godine učešće u ovom kulinarskom nadmetanju je uzelo svega 25 „majstora“ iz samog sela, ali i iz Sombora i susednog sela Stanišić, koje je takođe naseljavano življem iz Dalmacije, koji su sa sobom poneli i ovaj specijalitet. Broj učesnika je bio znatno manji nego prethodnih godina, što se pripisuje činjenici da je organizator predvideo poprilično „paprene“ kotizacije. Naime, za tri kilograma svinjskog mesa, ogrev, ložište i jedan sto sa dve klupe postavljene u centru sela valjalo je izdvojiti čak 10.000 dinara, što je za mnoge bilo previše, pa su se zadvoljili tek gledanjem kulinarskog umeća i učešćem u propratnim programima.
Evociranje uspomena na „stari kraj“ upotpunjeno je, dok se čekalo na početak takmičenja u pripremi peke, još jednom tradicionalnom zanimacijom stanovništva sa područja Dalmacije, ogledanju u boćanju. Praćeno glasnim komentarima gledalaca, ali i samih igrača, što je nezaobilazan i obavezan ukras ovog sporta, učešće u boćarskom takmičenju je uzelo 12 ekipa, koliko ih se ogledalo i u nadmetanju u malom fudbalu, a da bez provoda ne ostanu i najmlađi postralai su se seoski vatrogasci koji su im upriličili „pena parti“.
Kako kažu poznavaoci ovdašnjih prilika i pratioci „Riđičke peke“, kulinarsko nadmetanje je završeno očekivanom pobedom porodice Boška Vukasa, ekipe četvorice braće koja od samog početka takmičenja dominira svojim umećem u spravljanju ovog specijaliteta, dok je u Riđici ostala i titula šampiona u malom fudbalu, pošto je u finalnoj utakmici letnjeg turnira ekipa SZR „Majka Riđa“ u interesantnom susretu sa 3:0 savladala takođe lokalni tim „ Maestrosi“ . Da poreklom Dalmatinci neguju tradiciju i običaje i u susednom Stanišiću, dokazala je boćarska ekipa Kolar-Mlinar koji su bili bolji od zemljaka iz sela domaćina, ali i Sombora u kojem je takođe nezanemarljiv broj ljudi poreklom sa područja Dalmacije i njenog zaleđa.