Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bakice iz Uzdina ugostile više udruženja iz Srbije i Rumunije

15.10.2018. 11:22 11:27
Piše:
Foto: Udruženje „Bakice“ Uzdin

UZDIN: Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina je u prostorijama Lovačkog doma u ovom južnobanatskom mestu priredilo nedavno desetu manifestaciju „Etno-duga“, a ujedno je peti put upriličena i gastronomska priredba „Krompir najzastupljenija namirnica“.

„Bakicama“ su došle u goste članice 14 udruženja iz Srbije i Rumunije.

Domaćice su bile predzadovoljne odzivom gostiju, jer došla su sva pozvana udruženja, a čak su došla i udruženja koja su najavu videla preko interneta. Predsednica Ana Bojer ističe da su svi učesnici dočekani u dobrom raspoloženju u šarolikosti i lepoti narodnih nošnji i rukotvorina pripadnika različitih nacionalnosti.

Pored izlaganja narodnih nošnji i rukotvorina svi su program obogatili i kulturnim sadržajem, recitovanjem poezije na četiri jezika: rumunskom, srpskom, slovačkom i mađarskom, a bilo je i vedrih i veselih nota klarinetiste iz Rumunije.

- Našli smo se sa članovima udruženja koja već tradicionalno dolaze na našu manifestaciju, ali stekli smo i nove prijatelje, jer su se odazvala i dva udruženja iz susedne Rumunije iz okoline Arada i Temišvara. Prikazane su narodne nošnje, ne samo Rumuna, nego i srpske, mađarske i slovačke nošnje, a takođe i veliki broj raznovrsnih rukotvorina – zadovoljna je uspehom manifestacije Ana Bojer. 

Iz kovačičke opštine učestvovale su žene iz Padine, po dva udruženja iz Debeljače i Crepaje, kao i udruženja iz Alibunara, Ovče, Vladimirovca, Sutjeske i Tomaševca.

Rukotvorine žena i slani i slatki gurmanluci, činili su skladnim lepo aranžirane štandove u okviru manifestacija „Kormpir kao najzastupljenija namirnica“. Priredba posvećena krompiru nailazi na sve veće interesovanje, pa su pripremana i degustirana jela, znatno više nego prethodnih godina.

Domaćice su potvrdile da za trpezu znaju da spravljaju itekako veliki broj ukusnih jela i poslastica od povrća koje se skoro svakodnevno nalazi na meniju u domaćinstvima.

- Toliko različitih slanih i slatkih jela od krompira je bilo, da bi sve te recepte trebalo sabrati u jednu knjigu i o tome ozbiljno razamišljamo – smatra Ana Bojer. - Mi smo kao domaćini pravili naš specijalitet – valjuške na krompiru. To je naša pita koja se priprema po posebnom receptu, kuvanjem na pari. Pripremili smo u tri velike šerpe od po 40 litara. Svi su bili oduševljeni našim specijalitetom i sve se u slast pojelo, a pride smo dodali i meni pojačali sa malo mesa.

Kata Maksimov iz Udruženja „Tamiški cvet“ iz Tomaševca ponosna je na prikazani beli vez, hekleraj i kombinovane rukotvorine, a za ovu priliku skuvala je punjenu papriku sa krompirom, pitu krompirušu i popularnu mimoza salatu sa krompirom.

- Uzdin nam je u komšiluku i dolazimo svake godine. Družimo se i žene iz Uzdina kod nas dolaze u maju za letnjeg Svetog Nikolu – veli Kata Maksimov.

I Svetlana Marković iz Udruženja „Banaćanke“ iz Torka dodaje da im je uzdinsko Udruženje „Bakice“ veoma drago pa se uvek odazivaju na manifestacije.

- Poštujemo jedni druge i raduje me da se svake godine povećava broj udruženja koje učestvuju i prikazuju tradicije svog naroda – dodaje Svetlana Marković.

Manifestacije „Etno-duga“ i „Krompir kao najzastupljenija namirnica“ nisu takmičarskog karaktera, nego ih Udruženje „Bakice“ organizuje sa prvenstvenim ciljem negovanja tradicija, pa su svim udruženjima uručene zahvalnice i medalje.

M. Mitrović

 

Projekat „Kovačica danas“ realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Piše:
Pošaljite komentar