few clouds
32°C
19.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2149
usd
101.8728
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бакице из Уздина угостиле више удружења из Србије и Румуније

15.10.2018. 11:22 11:27
Пише:
Фото: Удружење „Бакице“ Уздин

УЗДИН: Удружење жена „Бакице“ из Уздина је у просторијама Ловачког дома у овом јужнобанатском месту приредило недавно десету манифестацију „Етно-дуга“, а уједно је пети пут уприличена и гастрономска приредба „Кромпир најзаступљенија намирница“.

„Бакицама“ су дошле у госте чланице 14 удружења из Србије и Румуније.

Домаћице су биле предзадовољне одзивом гостију, јер дошла су сва позвана удружења, а чак су дошла и удружења која су најаву видела преко интернета. Председница Ана Бојер истиче да су сви учесници дочекани у добром расположењу у шароликости и лепоти народних ношњи и рукотворина припадника различитих националности.

Поред излагања народних ношњи и рукотворина сви су програм обогатили и културним садржајем, рецитовањем поезије на четири језика: румунском, српском, словачком и мађарском, а било је и ведрих и веселих нота кларинетисте из Румуније.

- Нашли смо се са члановима удружења која већ традиционално долазе на нашу манифестацију, али стекли смо и нове пријатеље, јер су се одазвала и два удружења из суседне Румуније из околине Арада и Темишвара. Приказане су народне ношње, не само Румуна, него и српске, мађарске и словачке ношње, а такође и велики број разноврсних рукотворина – задовољна је успехом манифестације Ана Бојер. 

Из ковачичке општине учествовале су жене из Падине, по два удружења из Дебељаче и Црепаје, као и удружења из Алибунара, Овче, Владимировца, Сутјеске и Томашевца.

Рукотворине жена и слани и слатки гурманлуци, чинили су складним лепо аранжиране штандове у оквиру манифестација „Кормпир као најзаступљенија намирница“. Приредба посвећена кромпиру наилази на све веће интересовање, па су припремана и дегустирана јела, знатно више него prеthodnih година.

Домаћице су потврдиле да за трпезу знају да справљају итекако велики број укусних јела и посластица од поврћа које се скоро свакодневно налази на менију у домаћинствима.

- Толико различитих сланих и слатких јела од кромпира је било, да би све те рецепте требало сабрати у једну књигу и о томе озбиљно разамишљамо – сматра Ана Бојер. - Ми смо као домаћини правили наш специјалитет – ваљушке на кромпиру. То је наша пита која се припрема по посебном рецепту, кувањем на пари. Припремили смо у три велике шерпе од по 40 литара. Сви су били одушевљени нашим специјалитетом и све се у сласт појело, а приде смо додали и мени појачали са мало меса.

Ката Максимов из Удружења „Тамишки цвет“ из Томашевца поносна је на приказани бели вез, хеклерај и комбиноване рукотворине, а за ову прилику скувала је пуњену паприку са кромпиром, питу кромпирушу и популарну мимоза салату са кромпиром.

- Уздин нам је у комшилуку и долазимо сваке године. Дружимо се и жене из Уздина код нас долазе у мају за летњег Светог Николу – вели Ката Максимов.

И Светлана Марковић из Удружења „Банаћанке“ из Торка додаје да им је уздинско Удружење „Бакице“ веома драго па се увек одазивају на манифестације.

- Поштујемо једни друге и радује ме да се сваке године повећава број удружења које учествују и приказују традиције свог народа – додаје Светлана Марковић.

Манифестације „Етно-дуга“ и „Кромпир као најзаступљенија намирница“ нису такмичарског карактера, него их Удружење „Бакице“ организује са првенственим циљем неговања традиција, па су свим удружењима уручене захвалнице и медаље.

М. Митровић

 

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Пише:
Пошаљите коментар