Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAD VIDIM DOBRU KOZU, MORAM DA JE KUPIM Najbolji je sir od alpino koze

18.06.2025. 12:16 12:51
Piše:
Izvor:
Dnevnik
комбо
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Koze su izuzetno korisne životinje, a od kozjeg mleka može da se napravi sve, baš kao i od kravljeg.

Danijela Čokić iz Orlovata se sa svojim ukućanima poslednje tri godine bavi proizvodnjom kiselog mleka, jogurta, surutke i raznih vrsta kozjih sireva.

- Koze smo nabavili pre četiri godine, a tri godine se u svom poljoprivrednom gazdinstvu „Čoker“ bavimo preradom kozjeg mleka. Nisam mnogo znala o tome, ali sam odlučila da probam i ispostavilo se da je to veoma dobar posao - kaže Danijela Čokić.

Čokićevi trenutno na paši imaju 60 koza rase alpino.

- Koze idu dva puta dnevno na pašu. Izvodi ih moj svekar koji odlično poznaje pašnjake i zna gde je za njih najbolje. Zato mleko uopšte nema specifičan  miris. Obično taj miris odbija ljude da probaju kozje mleko i ostale mlečne proizvode - nastavlja Danijela.

алпино
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

Koze se muzu dva puta dnevno, a šta će sve nastati od mleka zavisi od mušterija.

- Već godinama imamo stalne mušterije i za mleko i za mlečne proizvode. Radimo kućnu dostavu jednom nedeljno. Kupci naruče šta žele i koliko žele i tako planiramo preradu. Kiselo mleko i jogurt su najsvežiji mogući. Danas napravljeni, sutra stigli na kućni prag. Pravim mlade sireve, krem sir, tvrde sireve, sireve sa začinima... Izdvojila bih sir u marinadi sa belim lukom i peršunom u maslinovom ulju, kao i sa maslinama. Mnogo mi pomaže svekrva, a i kćerka kad god je u prilici. Jednom rečju, u ovaj posao je uključena cela porodica - ističe naša sagovornica.

Čokićevi u ovom trenutku u stadu imaju 60 koza, ali i dvadesetak ženske jaradi, koje će povećati stado. 

алпино
Foto: Dnevnik / Ž. Balaban

- Moj sin, kad god vidi dobru kozu, on mora da je kupi. Koze su dobre, pitome životinje, i brzo se prilagode. Najveću korist imamo od mleka, ali i od prodaje muške jaradi - navodi Danijela.

Dodaje da u ponudi, osim mlečnih proizvoda od kozjeg mleka, ima i onih od kravljeg.

- Najvažnije je da isporučite kvalitetan proizvod, da on uvek bude jednakog kvaliteta, ali i da budete čisti, da proizvodi budu adekvatno čuvani, da budu na vreme i po dogovoru isporučeni. Onda ne treba da brinete za plasman. Mi imamo iste mušterije godinama i uopšte ne brinemo hoćemo li ono što napravimo i prodati - poručuje Danijela Čokić.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar