КАД ВИДИМ ДОБРУ КОЗУ, МОРАМ ДА ЈЕ КУПИМ Најбољи је сир од алпино козе
Козе су изузетно корисне животиње, а од козјег млека може да се направи све, баш као и од крављег.
Данијела Чокић из Орловата се са својим укућанима последње три године бави производњом киселог млека, јогурта, сурутке и разних врста козјих сирева.
- Козе смо набавили пре четири године, а три године се у свом пољопривредном газдинству „Чокер“ бавимо прерадом козјег млека. Нисам много знала о томе, али сам одлучила да пробам и испоставило се да је то веома добар посао - каже Данијела Чокић.
Чокићеви тренутно на паши имају 60 коза расе алпино.
- Козе иду два пута дневно на пашу. Изводи их мој свекар који одлично познаје пашњаке и зна где је за њих најбоље. Зато млеко уопште нема специфичан мирис. Обично тај мирис одбија људе да пробају козје млеко и остале млечне производе - наставља Данијела.
Козе се музу два пута дневно, а шта ће све настати од млека зависи од муштерија.
- Већ годинама имамо сталне муштерије и за млеко и за млечне производе. Радимо кућну доставу једном недељно. Купци наруче шта желе и колико желе и тако планирамо прераду. Кисело млеко и јогурт су најсвежији могући. Данас направљени, сутра стигли на кућни праг. Правим младе сиреве, крем сир, тврде сиреве, сиреве са зачинима... Издвојила бих сир у маринади са белим луком и першуном у маслиновом уљу, као и са маслинама. Много ми помаже свекрва, а и кћерка кад год је у прилици. Једном речју, у овај посао је укључена цела породица - истиче наша саговорница.
Чокићеви у овом тренутку у стаду имају 60 коза, али и двадесетак женске јаради, које ће повећати стадо.
- Мој син, кад год види добру козу, он мора да је купи. Козе су добре, питоме животиње, и брзо се прилагоде. Највећу корист имамо од млека, али и од продаје мушке јаради - наводи Данијела.
Додаје да у понуди, осим млечних производа од козјег млека, има и оних од крављег.
- Најважније је да испоручите квалитетан производ, да он увек буде једнаког квалитета, али и да будете чисти, да производи буду адекватно чувани, да буду на време и по договору испоручени. Онда не треба да бринете за пласман. Ми имамо исте муштерије годинама и уопште не бринемо хоћемо ли оно што направимо и продати - поручује Данијела Чокић.