clear sky
17°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАД ВИДИМ ДОБРУ КОЗУ, МОРАМ ДА ЈЕ КУПИМ Најбољи је сир од алпино козе

18.06.2025. 12:16 12:51
Пише:
Извор:
Дневник
комбо
Фото: Дневник / Ж. Балабан

Козе су изузетно корисне животиње, а од козјег млека може да се направи све, баш као и од крављег.

Данијела Чокић из Орловата се са својим укућанима последње три године бави производњом киселог млека, јогурта, сурутке и разних врста козјих сирева.

- Козе смо набавили пре четири године, а три године се у свом пољопривредном газдинству „Чокер“ бавимо прерадом козјег млека. Нисам много знала о томе, али сам одлучила да пробам и испоставило се да је то веома добар посао - каже Данијела Чокић.

Чокићеви тренутно на паши имају 60 коза расе алпино.

- Козе иду два пута дневно на пашу. Изводи их мој свекар који одлично познаје пашњаке и зна где је за њих најбоље. Зато млеко уопште нема специфичан  мирис. Обично тај мирис одбија људе да пробају козје млеко и остале млечне производе - наставља Данијела.

алпино
Фото: Дневник / Ж. Балабан

Козе се музу два пута дневно, а шта ће све настати од млека зависи од муштерија.

- Већ годинама имамо сталне муштерије и за млеко и за млечне производе. Радимо кућну доставу једном недељно. Купци наруче шта желе и колико желе и тако планирамо прераду. Кисело млеко и јогурт су најсвежији могући. Данас направљени, сутра стигли на кућни праг. Правим младе сиреве, крем сир, тврде сиреве, сиреве са зачинима... Издвојила бих сир у маринади са белим луком и першуном у маслиновом уљу, као и са маслинама. Много ми помаже свекрва, а и кћерка кад год је у прилици. Једном речју, у овај посао је укључена цела породица - истиче наша саговорница.

Чокићеви у овом тренутку у стаду имају 60 коза, али и двадесетак женске јаради, које ће повећати стадо. 

алпино
Фото: Дневник / Ж. Балабан

- Мој син, кад год види добру козу, он мора да је купи. Козе су добре, питоме животиње, и брзо се прилагоде. Највећу корист имамо од млека, али и од продаје мушке јаради - наводи Данијела.

Додаје да у понуди, осим млечних производа од козјег млека, има и оних од крављег.

- Најважније је да испоручите квалитетан производ, да он увек буде једнаког квалитета, али и да будете чисти, да производи буду адекватно чувани, да буду на време и по договору испоручени. Онда не треба да бринете за пласман. Ми имамо исте муштерије годинама и уопште не бринемо хоћемо ли оно што направимо и продати - поручује Данијела Чокић.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар