Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TAJNE BAŠTE U ARADCU Margita Bartoš uzgaja hranu koja može promeniti život KLICE, ŠIPAK I MIRISNE BILJKE ZA ZDRAVLJE I DUGOVEČNOST

24.09.2025. 09:04 09:22
Piše:
Izvor:
Dnevnik
маргита бартош
Foto: Dnevnik.rs

Voli biljke, zdravu hranu, nove stvari i da radi rukama, a ima veliku baštu. To su sve razlozi zbog kojih se Margita Bartoš iz Aradca upustila u mini proizvodnju klica.

-Klice su super hrana. Mi ih svi u kući jako volimo i često jedemo. Malo me čudi da ovde ljudi još nisu upoznati koliko su klice dragoceni dodatak ishrani - kaže Arađanka Margita Bartoš.

Bartoševi vole klice, pa ih dodaju sezonskim salatama ili ih jedu kao salatu sa malo jogurta ili pavlake.

-Zimi su nam još važnije, kad nestane sezonskog svežeg povrća. Za klijanje alfa-alfa klica lucerke potrebno je pet - šest dana, a kad ih uberem, još pet dana mogu stajati u frižideru. Preporučila bih svakome, jer su prepune vitamina i minerala. Moram da priznam da mladi ljudi znaju više nego stariji i kad ih vide na tezgi ništa ne pitaju, samo kupuju - ističe Margita.

клице
Foto: Dnevnik.rs

Najčešće proizvodi klice od lucerke, jer ih je najjednostavnije proizvesti. Ali, kad ima više vremena, uzgaja i klice od mungo ili azuki pasulja.

-Klice se mogu proizvesti bukvalno od svakog povrća - od graška, pirinča, rotkvice. Ukusne su, aromatične, mogu se dodavati čorbama, nadevima, varivima... Zdrave su, lako se vare, samo ih treba isprobati - naglašava naša sagovornica. 

Trenutno je u velikoj bašti Bartoševih u toku berba šipka.

-Počeli smo sa berbom šipka za čaj. Kad ga uberemo, sledi sušenje i onda lagerovanje. Već smo osušili zovu, smilje, ruzmarin i aroniju. Sve je organsko, iz naše bašte, neprskano i prirodno sušeno – dodaje Margita Bartoš.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar