Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVA ZVEZDA U BAŠTI TATJANE MANDIĆ IZ BANATSKOG DVORA Mak je pun pogodak

09.08.2025. 09:38 09:45
Izvor:
Dnevnik
мак
Foto: privatna arhiva

BANATSKI DVOR: Tatjanu Mandić iz Banatskog Dvora čitaoci „Dnevnika” upoznali su kroz lepu priču o proizvodnji belog luka, kojom se bave tri generacije ove porodice - baka, mama i ona.

Beli luk je i dalje zvezda u Tanjinoj bašti, ali na pomolu je još jedna - mak.

- Tradicionalno, beli luk je glavna zvezda u mojoj bašti, s tim da smo prošle jeseni posadili jedan manji deo i na drugom placu radi promene zemljišta. To je ujedno bio test i ispostavilo se da promena pozitivno deluje na rod. Što se tiče obima, tu nema promene, još uvek se sadi onoliko koliko možemo sami fizički i ručno da uradimo, a trenutno su aktuelni čišćenje i prodaja - počinje priču Mandić.

Татјана Мандић
Foto: privatna arhiva

Prvobitni plan je bio da poseju pasulj na delu zemljišta gde je bio luk. Međutim, slušajući razne prognoze, plan je preinačen u setvu maka i to je, ispostaviće se, bio pun pogodak.

- Mak smo sejali i ranije, ali ga je beli luk vremenom „istrebio”. No, ova godina je definitivno bila godina maka. Ideja je bila da posejemo toliko da imamo za svoje potrebe, ali nas je mak pozitivno iznenadio usled povoljnih vremenskih prilika i premašio naša očekivanja - nastavlja Tatjana.

Uzgoj maka je, dodaje ona, jednostavan ali specifičan.

- Setva maka obavlja se na jesen. Kada nikne, potrebno ga je proređivati kako bi stabljika mogla pravilno da se razvija i kasnije formira čauru. Onome ko to radi ručno, kao mi, možda je to fizički najzahtevniji deo posla - kaže naša sagovornica.

U toku formiranja čaura potrebno je dosta vlage, što se ove godine i desilo. Kasnije je potrebno suvo vreme kako bi čaure sazrele. Kada se u čauri jasno čuje seme maka i kada je sama čaura postala braon - sivkasta, vreme je za branje. Čaure se čupaju sa stabljike, seme se istresa i ide na pranje.

мак
Foto: privatna arhiva

- Većina ne praktikuje pranje, ali kod nas je to obavezan korak u procesu proizvodnje jer se na taj način eliminiše potencijalna mogućnost da mak bude gorak usled prašine i sitnih ostataka čaure. Nakon pranja ide na sušenje, na osunčane površine nekoliko dana - objašnjava Tatjana Mandić.

A onda sledi fizički najlakši, ali jedan od težih delova celog posla - pronalazak tržišta i prodaja.

- Srećna okolonost je da, zahvaljujući belom luku, imam ljude koji mi poklanjaju poverenje godinama unazad, pa sad uz beli luk traže i mak. Trebalo je da pakujem samo nemleveni, međutim, teško je da ne izađete u susret stalnim mušterijama, pa sam u poslove uvela i mlevenje. Sada mleveni vakuumiram i takav šaljem - ističe Tatjana.

Kao ni ostalo povrće, ni mak ničim ne tretira, od momenta sadnje odnosno setve, pa do pakovanja za prodaju. 

- Slobodno mogu da kažem da je kompletan proces potpuno prirodan. Imajući to u vidu, prezadovoljni smo rezultatima. Pogotovo što se ništa ne radi mašinski i što je sve to ipak na prilično maloj površini. Priča sa makom je počela neplanski, ali kako sada stvari stoje, mislim da će od ove jeseni postati deo redovne kulture i naše skromne ponude - završava Tatjana Mandić.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar