Vinogradari i podrumari s radošću počastili Somborce
SOMBOR: Kraj novembra u celom svetu vinari proslavljaju kao vreme kada trud njihovih žuljevitih ruku, sok isceđen iz grožđa plodnih vinograda, postaje mlado vino.
Tako su i vinogradari i podrumari sa blagorodne Telečke visoravni, tačnije iz Riđice i Kljajićeva na Trgu Svetog Trojstva svoje sugrađane, Somborce, počastili mladim vinom. Njihova vina svojim kvalitetom u poslednjih nekoliko godina sve više skreću pažnju ljubitelja dobre kapljice na ovo vinogorje na severozapadu naše zemlje.
Dok su u blago povečerje varošani „guštali“ mlado vino, sami proizvođači su razmenjivali iskustva, ali i sumirali ovaj deo posla, odnosno sezonu proizvodnje grožđa, bez kojeg nema ni vina.
- Za razliku od prošlogodišnje, generalno smo zadovoljni ovom sezonom proizvodnje samog grožđa, iako su količine roda nešto manje, ali zbog daleko boljeg kvaliteta, pre svega više šećera u zrnima i kvalitet vina će biti fantastičan - ubeđen je Radoslav Tripković iz Udruženja vinogradara i vinara „Riđički vinogradi“ iz Riđice, koje je i organizovalo besplatnu degustaciju mladog vina proizvedenog u podrumima vinogradara Telečke visoravni. Da zna o čemu priča dokazuju i rezultati koje su Tripkovićeva vina „Vrt“, potekla sa zasada grožđa od gotovo tri hektara u okolini Riđice, ostvarila na brojnim međunarodnim takmičenjima u vinarskom svetu.
Kako modernizacije i napretka srpskog vinarstva, duži niz godina zaparloženog, nema bez pomoći države, odnosno subvencija, ovdašnji vinogradari i podrumari su komentarisali i najnovije mere resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, usmerenih ka oživljavanju ove grane privrede koja sa sobom neminovno povlači i turizam, kao stratešku razvojnu granu.
- Od ove godine subvencije su ozbiljnije, dosta srpskih vinara je iskoristilo priliku i nabavilo savršenu, profesionalnu opremu, tako da je utisak da se krećemo u dobrom pravcu kada je u pitanju podrška države srpskom vinarstvu - prenosi stav svojih kolega Tripković, pozdravljajući nedavno usvojen predlog Vlade Srbije da u buyetskoj odluci na ime subvencionisanja vinogradarstva i vinarstva iduće godine bude izdvojeno čak 900 miliona dinara više nego ove godine.
Deleći stav da je vinogradarstvo i vinarstvo, pre svega u svetlu turističke ponude Sombora i njegove okoline, daleko propulzivnija grana poljoprivrede od prostog ratarenja ili stočarstva Tripkovićev riđički kolega Zoran Šveljo svedoči o tome da sve viši kvalitet vina proizvedenih na peskovitoj zemlji u okolini Riđice koja se može pohvaliti većim brojem sunčanih dana od same obale Jadrana, olakšava i plasman vina iz ovog kraja na domaće pa i strano tržište.
- Ja lično, kao i dobar deo mojih kolega, nemam uopšte problem sa plasmanom, već sa količinom vina. Imamo novosadski Poljoprivredni fakultet, da tako kažem, iza leđa, uključili smo nauku u našu proizvodnju i u vinogradu i u vinariji pa dobijamo vina jako dobrog kvaliteta koja lako pronalaze svoje poštovaoce, pa samim tim i kupce. Zbog dobre potražnje samog vina problem su nam površine i količine koje možemo isporučiti, a koje potražuje tržište- veli Šveljo čiji zasadi takođe slove za ugledne u riđičkom kraju.
M. Miljenović