Виноградари и подрумари с радошћу почастили Сомборце

СОМБОР: Крај новембра у целом свету винари прослављају као време када труд њихових жуљевитих руку, сок исцеђен из грожђа плодних винограда, постаје младо вино.
д
Фото: Dnevnik.rs

Тако су и виноградари и подрумари са благородне Телечке висоравни, тачније из Риђице и Кљајићева на Тргу Светог Тројства своје суграђане, Сомборце, почастили младим вином. Њихова вина својим квалитетом у последњих неколико година све више скрећу пажњу љубитеља добре капљице на ово виногорје на северозападу наше земље.

Док су у благо повечерје варошани „гуштали“ младо вино, сами произвођачи су размењивали искуства, али и сумирали овај део посла, односно сезону производње грожђа, без којег нема ни вина.

- За разлику од прошлогодишње, генерално смо задовољни овом сезоном производње самог грожђа, иако су количине рода нешто мање, али због далеко бољег квалитета, пре свега више шећера у зрнима и квалитет вина ће бити фантастичан - убеђен је Радослав Трипковић из Удружења виноградара и винара „Риђички виногради“ из Риђице, које је и организовало бесплатну дегустацију младог вина произведеног у подрумима виноградара Телечке висоравни. Да зна о чему прича доказују и резултати које су  Трипковићева вина „Врт“, потекла са засада грожђа од готово три хектара у околини Риђице, остварила на бројним међународним такмичењима у винарском свету.

Винари поздрављају недавно усвојен предлог Владе Србије да у буџету на име субвенционисања виноградарства и винарства идуће године буде издвојено чак 900 милиона динара више него ове

Како модернизације и напретка српског винарства, дужи низ година запарложеног, нема без помоћи државе, односно субвенција, овдашњи виноградари и подрумари су коментарисали и најновије мере ресорног министарства и покрајинског секретаријата, усмерених ка оживљавању ове гране привреде која са собом неминовно повлачи и туризам, као стратешку развојну грану.

- Од ове године субвенције су озбиљније, доста српских винара је искористило прилику и набавило савршену, професионалну опрему, тако да је утисак да се крећемо у добром правцу када је у питању подршка државе српском винарству - преноси став својих колега Трипковић, поздрављајући недавно усвојен предлог Владе Србије да у буyетској одлуци на име субвенционисања виноградарства и винарства идуће године буде издвојено чак 900 милиона динара више него ове године.

Фото: Dnevnik.rs

Делећи став да је виноградарство и винарство, пре свега у светлу туристичке понуде Сомбора и његове околине, далеко пропулзивнија грана пољопривреде од простог ратарења или сточарства Трипковићев риђички колега Зоран Швељо сведочи о томе да све виши квалитет вина произведених на песковитој земљи у околини Риђице која се може похвалити већим бројем сунчаних дана од саме обале Јадрана, олакшава и пласман вина из овог краја на домаће па и страно тржиште.

- Ја лично, као и добар део мојих колега, немам уопште проблем са пласманом, већ са количином вина. Имамо новосадски Пољопривредни факултет, да тако кажем, иза леђа, укључили смо науку у нашу производњу и у винограду и у винарији па добијамо вина јако доброг квалитета која лако проналазе своје поштоваоце, па самим тим и купце. Због добре потражње самог вина проблем су нам површине и количине које можемо испоручити, а које потражује тржиште- вели Швељо чији засади такође слове за угледне у риђичком крају.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести