Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zrenjaninka Snežana Drašković ponudila zimnicu tržištu

05.11.2021. 16:37 16:39
Piše:
Foto: Ž. Balaban

ZRENJANIN: Zrenjaninka Snežana Drašković u početku je pravila slatku i slanu zimnicu za svoju porodicu, onda je počela da je poklanja prijateljima - baš na nagovor prijatelja, koji su bili oduševljeni ukusima u većim i manjim teglama, rešila je da pokuša da svoje znanje i umeće pretvori u mali biznis.

- U porodici u kojoj sam odrastala zimnica je obavezna. Kako sam južnjakinja, pošto su moji sa juga Srbije, ajvar je u ostavi broj jedan. No, vremenom sam dodavala i ukuse Banata, pomalo eksperimentisala, dodavala različite začine i danas u mojoj ponudi stvarno ima mnogo raznovrsne slane i slatke zimnice - priča Snežana Drašković.

Moto kojim se Snežana vodi jeste da u pripremi zimnice koristi sezonsko voće i povrće.

- Kraljice jeseni su bundeva i dunja i zato sada njih najviše koristim za pripremu zimnice. Kuvam slatko od bundeve i dunje sa orasima, dodajem cimet, zvezdani anis... Od dunje i bundeve pripremam i pekmez. Tu su i slatko-gorki proizvodi od bundeve i dunje kojima dodajem đumbir i limun i koji odlično idu uz meso i sireve. Dok još ima bundeve, skuvaću i slani sos od nje – ističe Snežana.

Slatko-gorki proizvodi od bundeve i dunje odlično idu uz meso i sireve, kao i zimska salata od belog grožđa

Za ajvar je majstorica, pravi i mleveni i cepkani, a od kisele zimnice tu su i marinirani zeleni paradajz sa povrćem i paprika u senfu.

-Izdvojila bih i nešto što se ne sreće često, a to je slatko-ljutkasto-kisela turšija. Bobice belog grožđa se poređaju u teglu, ubaci se jedna sveža ljuta paprika koja se izbocka da svoju ljutinu pušta polako i sve se prelije klasičnom mešavinom vode, sirćeta, soli i šećera. U pitanju je i ukusna i dekorativna zimska salata - ističe Snežana Drašković.

        Ž. B.

Piše:
Pošaljite komentar