Аустријанци нуде 800.000 евра за „Митрос”

Аустријски „Гиерлингер холдинг“ понудио је 800.000 евра за куповину сремскомитровачког „Митроса“, али ће коначну одлуку о продаји донети Одбор поверилаца,

пошто је купац понудио мање од 50 одсто процењене вредности, која износи 478.600.500 динара.На конференцији за новинаре у Градској кући власник аустријске компаније Јохан Гирлингер је потврдио да је био једини понуђач и да жели да, ако постане власник „Митроса”, већ од јула почне производњу.

Јохан Гирлингер је најавио да ће у првој фази запослити 300 радника и уложити више од осам милиона евра у нову опрему. Како је казао, ако понуда не буде прихваћена, постоји резервни план да остане у Сремској Митровици.На питање да ли ће задржати старо име индустријске кланице и фабрике конзерви, Гирлингер је рекао да не би имао ништа против да „Митрос” задржи име које је било познато широм света, али да ће се о томе тек одлучивати.

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић каже да је град урадио све што је било у надлежности локалне самоуправе, а да је сада важно да Одбор поверилаца донесе одлуку која ће бити у интересу и „Митроса” и поверилаца.Најављен је и први састанак Јохана Гирлингера са сточарима који треба да на својим фармама обезбеде довољан број товљеника за потребе прераде у „Митросу”.

Како се верује, одлуку о томе да ли прихвата понуду за „Митрос” Одбор поверилаца могао би донети у року од 30 дана.Подсетимо, Фабрику меса и месних прерађевина „Митрос” 2005. је купио „Свислајон–Таково”, Родољуба Драшковића, за 36,2 милиона динара, уз обавезу да измири 220 милиона динара нагомиланог дуга за плате радника, док му је држава, у замену за то, отписала 175 милиона пореских обавеза. Очекивало се да ће Драшковић покренути производњу, али је уместо тога фабрика отишла у стечај, што је судбина и још четири фирме које је Драшковић приватизовао.

Привредни суд у Београду објавио је 18. новембра ове године јавни позив за прикупљање понуда потенцијалних инвеститора заинтересованих за куповину сремскомитровачког „Митроса“. Крајњи рок за достављање понуда заинтересованих је био 18. децембар до 11.45 часова.

Е. Дн.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести