Аустријанци у фебруару покрећу „Митрос”

Аустријско предузеће за прераду и обраду меса „Гирлингер” ради на модернизацији фирме „Митрос” у Сремској Митровици и планира почетак производње у фебруару.

– То ће бити одлично постројење – најављује власник предузећа које је пролетос преузело „Митрос” у Сремској Митровици Јохан Гирлингер.

Он је, у изјави бечком економском дневнику „Виртшафтсблат”, рекао да су у току радови на модернизацији кланице у којој ће бити рађена и обрада меса.

– Све смо избацили и тренутно постављамо плочице и под, мењамо све зарђале делове – указао је Гирлингер, додајући да су послови при завршетку и да ће све бити завршено до краја године, а да ће у постројењу у фебруару кренути обрада и прерада меса.

С 23.000 квадратних метара ново постројење „Гирлингер” у Србији је највеће у оквиру групације. Аустријска компанија најавила је раније да ће запослити до хиљаду радника, али када и да ли ће до тога доћи зависиће од производње, то јест рада тог постројења. Гирлингер је указао на то да то зависи и од тога колико ће одгајивача свиња из околине постројења моћи да се придобије на сарадњу.

– Морамо да прерађујемо сто одсто српске производе да бисмо могли извозити на руско тржиште – објаснио је он, и навео да рачуна да ће на почетку бити прерађивано 2.000 до 4.000 свиња недељно, а капацитет постоји за 25.000.

До 2017. године Гирлингер, на основу споразума, у постројење у Сремској Митровици мора да инвестира 20 милиона евра.

„Виртшафтсблат” наводи да „Гирлингер” има и веома познату конкуренцију у том региону, немачки „Тенис”.

Гирлингер указује на то да два предузећа обрађују различите регионе, и истиче да није узнемирен због присуства немачког гиганта.

Д. У.

 

Извоз у Русију и ЕУ

У обновљеном постројењу у Сремској Митровици производиће се месни производи за руско и европско тржиште.

– У првој фази производићемо традиционалне аустријске производе за Русију – најављује Гирлингер, додајући да касније треба и европско тржиште да буде снабдевано шунком, производом који та компаније до сада није производила ни у једном другом производном погону у иностранству, као што су Мађарска и Румунија.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести