Премијера арт-документарног филма о САВИ ШУМАНОВИЋУ вечерас у СНП-у

НОВИ САД: Краткометражни играно-документарни филм „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не” сценаристе и редитеља Драгољуба Елчића, биће вечерас у 19.30 премијерно приказан на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта.
s
Фото: Sa snimanja filma u Šidu

Ово арт остварење први је документарац посвећен Сави Шумановићу још од 1958, када је „Путеве” снимио прослављени Александар Саша Петровић. Поред Елчића, у ауторском тиму филма „Светлост и сенке” су директор фотографије Радослав Владић, монтажер Светолик Мића Зајц и композитор Драшко Јанковић, док су копродуценти филмска кућа „Рамонда продакшн”, Фондација Фешн компани и Културни центар Војводине „Милош Црњански”.  

– Имали смо жељу да направимо филм о великом Сави Шумановићу, причу која ће остати као трајан докумет његовог богатог стваралаштва, раскошног талента и страшне судбине која га је задесила без икакве кривице. Захваљујући подршци Галерији слика „Сава Шумановић“, која је препознала идеју и потпуно отворила врата својих депоа, успели смо да направимо филм који ће остати на понос свима нама и који већ на најбољи начин прави светску промоцију Саве Шумановића, српске националне културе и који ће, искрено се надам допринети буђењу свести о значају културног наслеђа наше земље и очувању сећања на важне историјске личности – каже за „Дневник” Горан Иконић, извршни продуцент филма испред куће „Рамонда продакшн”.

Иконић је додао да је ауторски тим током рада на овом пројекту сакупио обиље материјала и записа о Сави Шумановићу који никада нису објављени. Стога је идеја да се направи и дугометражни документарни филм, који ће заокружити живот великог српског сликара и невероватан стваралачки рад и остати трајан историјски документ о овом вансеријском човеку и уметнику

– Велику захвалност дугујемо покрајинској секретарки за културу Драгани Милошевић, која је пружила огромну подршку на пројекту – истиче Иконић. – Филм су безрезервно подржали и Министарство спољних послова и Амбасада Републике Србије у Паризу, Музеј савремене уметности у Београду, Филолошки факултет у Београду, Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског, Хрватска академија знаности Установе и умјетности и установе културе из Хрватске и друге многобројне институције културе у Србији и региону. Посебно желим да истакнем изузетну сарадњу са Фондацијом Фешн компани и Културним центрома Војводине „Милош Црњански“ као копродуцентима филма.

У последњих месец дана филм је имао богат фестивалски живот, почев од индијског Калала, где је проглашен најбољим документарцем на Рохип интернешнел фестивалу. „Светлост и сенке” је потом освојио још 30 награда, на филмским смотрама у Јужној Кореји, Дубаију, Малезији Саудијској Арабији, Катару, Грчкој, Француској, а стигли су и позиви са фестивала у Лондону, Крајови, Ослу и Бодену.

– Када су ме режисер Драгољуб Елчић и продуцент Горан Иконић позвали на разговор поводом филма Светлост и сенке, осетио сам да би то могло да буде нешто изузетно, јер се тиче сликара Саве Шумановића, чијим сликама се дивим од кад знам за себе – испричао нам је проф. Светолик Мића Зајц, монтажер који у свом портфолију има и сарадњу са Емиром Кустурицом на остварењима „Андерграунд” и „Црна мачка, бели мачор”. – Елчић ми је предочио своју замисао о томе како визуелне сензације и ритмови  из Шумановићевих дела треба да буду вешто потцртане монтажом снимљеног материјала и испраћени и обогаћени вишеслојном звучном кулисом. То ме је још више заинтересовало, јер је, током моје целе каријере, стварање монтажне партитуре слике и звука постало део мог монтажерског, професионалног, потписа. А онда је Елчић рекао кључну ствар: Ви сте нама два у један, и монтажер слике и дизајнер звука. После тих речи, ја сам већ био у пројекту. Већ дан после сам покушао да нађем и погледам све што је снимљено о Сави Шумановићу, јер је то иначе мој принцип. О великим људима и уметницима је обично тешко рећи и показати  нешто ново, јер се чини да је већ све снимљено. Али Елчић је својом замисли и режијским приступом на самом снимању и током монтаже, направио јединствен филм у чијем стварању је било задовољство учествовати.

Поред Светолика Миће Зајца и редитеља Драгољуба Елчића, вечерас ће се након пројекције публици представити и директор фотографије Радослав Владић, директорка Галерије „Сава Шумановић֨” Јована Лакић, као и Горан Иконић, Ива Бабовић и Ненад Шапоња у име копродуцентских кућа. Улаз је слободан, а карте се могу преузети на билетарници СНП-а.

М. С.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести