ВЕЛИКА НАГРАДА САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ У ФОРМУЛИ ЈЕДАН: Дупло славље Ред Була у Џеди

Макс Ферштапен је убедљиво славио у Џеди у трци за Велику награду Саудијске Арабије и најавио шетњу до четврте титуле првака света.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Ово је Холанђанину 56. победа у импресивној каријери у најбржем каравану. Друго место припало је Ферштапеновом клупском колеги Серхију Переза, а треће возачу Ферарија Шарлу Леклеру.

Сама трка није донела скоро никакву драму. Осим стандардног занимљивог старта и ударања у зид Ленса Строла, које је довело до изласка сејфти кара, није се догодило скоро ништа вредно помена. Макс је сјајно контролисао трку, Перес то пратио са другог места и Ред Бул је као и у Бахреину стигао до дупле победе.

Ферштапен је сјајно кренуо и без проблема сачувао пол позицију. Леклер се у први мах одбранио на другом месту од Серхија Переса, али је већ у четвртом кругу ас Ред Була напао и дошао иза клупског друга. У седмом кругу се Ленс Строл, возач Астон Мартина, закуцао у зид, и врло брзо је изашло возило безбедности. Већина возача је отишла на замену гума, сем Нориса и Хамилтона, па је Норис засео на прво, а Хамилтон на треће место, док је између њих био Ферстапен. Није Холанђанин међутим дуго чекао, већ у 12. кругу је напао Нориса и вратио прву позицију, без икаквих потешкоћа. Ускоро је и Перес обишао прво Хамилтона, па Нориса и два Ред Була су поново засели на врх. Мексиканац је брзо поништио и казну од пет секунди коју је добио због неправилног изласка из бокса. Трка је од 15. круга била врло монотона и осим дуела Хамилтона и Пјастрија за пето место у том тренутку, ништа се занимљиво није дешавало. Пјастри није успевао ни уз помоћ ДРС -а да престигне седмоструког шампиона света. Успео је када је Хамилтон отишао у бокс. До краја се само водила борба за осмо и девето место између Нориса и Хамилтона, коју је добио Норис.

Од четвртог до десетог места пласирали су се Пјастри, Алонсо, Расел, Берман, који је мењао Саинса, био је седми, Норис, Хамилтон, док је један бод за десето место освојио Хулкенберг.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 вози се 24. марта у Аустралији.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести