Бајага и Инструктори крећу са концертима у Европи

Бенд Бајага и Инструктори прве концерте у 2015. години одржаће у Швајцарској и Шведској, а данас се њихов албум "Даљина, дим и прашина"

појавио на ЦД-у први пут самостално без до сада пратеће збирке поезије "Водич кроз снове".

Група Момчила Бајагића очекује најпре концерт 27. фебруара у клубу "Елите" у швајцарском Цириху, а потом 6. марта у "Musiken husu" у Гетеборгу и 7. марта у "Мориска павиљонген" у Малмеу, док бенд свира и 14. марта у "Цветличарни" у Љубљани, најављено је данас из промотерске куће Лонг Плаy.

"Прошле године смо пуно свирали и урадили доста тога у Србији и региону, тако да смо одлучили да се ове године више оријентишемо ка иностранству. У Шведској смо свирали пре неких 15 ако не и више година, тако да је сада одлична прилика за повратак у Гетеборг и Малме", каже Бајагић.

Управо је једно давнашње гостовање у Шведској било надахнуће Бајаги да за албум "Музика на струју" (1993) направи песму "На грани", која на ироничан начин говори о сукобу менталитета и пролематичном искуству са шведским цариницима почетком деведесетих.

"Све што је у тексту песме 'На грани' мање-више је било истина. То је било време санкција, када смо у иностранство ишли са доста тешкоћа и свуда летели преко Будимпеште. Песма је одговарала оном времену и одавно је немамо у репертоару", објашњава познати певач.

Албум "Даљина, дим и прашина" појавио се у јуну 2012. године заједно са Бајагином првом књигом песама "Водич кроз снове", као заједничко издање промотерске куће Лонг Плаy и Вечерњих новости.

Лонг Плаy у јануару 2015. године хваљени албум Бајаге и Инструктора, са кога су били хит синглови "Ако треба да је крај", "Даљина, дим и прашина" и "Време", објављује на ЦД-у у дигипак паковању.

ЦД ће се појавити ових дана у београдским продавницама Југотон и Dallas Music Shop-у.

"Даљина, дим и прашина" дочекана је бројним хвалоспевима критичара у Србији и региону, уз претежне оцене да се ради о можда најзрелијем Бајагином албуму у каријери, односно најбољем још од "Музике на струју", наводи се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести