Читање је као ходање по степеницама

Књижевна звезда 10. Прозефеста, аргентински писац Гиљермо Мартинес, јуче је био гост у Гимназији “Јован Јовановић Змај”. Право место за сусрет

са младим читаоцима човека  који је доктор математичких наука, а у протеклих десетак година живи од писања, будући да су му књиге преведене на четрдесет светских језика.

Са Мартинесом су разговарале сјајно припремљене Исидора Бијеловић, Александра Грујић и Катарина Рубежић, а сигурни смо да заслуге припадају и професорици Мирјани Грдинић, која годинама сарађује са Прозефестом. Угодно ћаскање на књижевне и остале теме било је баш такво захваљујући врхунском умећу превођења Бојане Ковачевић Петровић, наше познате хиспанисткиње.

Гимназијалце је, између осталог, интересовало шта да читају, а Мартинес је рекао да је читање као ходање по степеницама. То значи да за свако животно доба постоје књиге којима се ваља позабавити. А у адолесцентском добу, када млади “излазе из љуске” и упознају свет, треба читати и разговарати (и) о сексу. Попут Мартинесовог књижевног јунака Густава Родерера (“Повест о Родереру” - први превод романа, и то на српски), који стално трага за новим сазнањима. Да би најзанимљивија младалачка тема била употпуњена, на српски треба превести једини Мартинесов непреведени роман  “Ја сам имао бисексуалну девојку”.

Какве савете даје младим писцима, питао је један такав из публике. Мартинеса је то обрадовало, јер, како рече,  обично чује да неко жели да постане фудбалер или певачица. Најкраћи савет гласи: да би постао добар писац, мораш да будеш још бољи читалац. И да нађеш групу другара - искрених критичара (а да то не буде мама или девојка/момак).

Р. Лотина

Оксфордске и друге приче

На питање да ли је Оксфорд, један од најпрестижнијих светских универзитета, оправдао његова очекивања, Мартинес је одговорио:
- И више од тога. Тамо сам био на постдокторским студијама и похађао сам семинар из логике, који ми је помогао да боље размишљам, као и студије математике. Сви желе да остану у Оксфорду, јер је то центар светске науке. Ја нисам хтео, јер је дан кратак, чето пада киша, зиме су тешке, а ја волим сунце, топао ваздух и светлост. Боравак у Оксфорду инспирисао ме је да напишем “Оксфордске злочине”, а по тој књизи је снимљен истоимени филм.
 

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести